Malt és el marketplace líder a Europa per connectar experts freelance i empreses. Des de fa poc més d'un any, ha reforçat el seu equip directiu amb l'arribada de Belén Alomar com a Chief of Product. Aquesta catalana viu entre París i Berlín actualment i aporta la seva experiència després d'una àmplia trajectòria, la seva penúltima experiència a Vinted. Per Alomar, la seva aposta sempre es basa en treballar a empreses que estiguin intentant fer un canvi social de la mà de les noves generacions. 

Després d'estudiar enginyeria a la Universitat Politècnica de Catalunya i una especialització en disseny, va començar la carrera a l'empresa espanyola LetsBonus, abans d'incorporar-se al departament d'estratègia de Wallapop, que va dirigir durant 3 anys. Interessada en temes experiència d'usuari de plataformes innovadores, el 2018 va participar als equips de 8fit, una app alemanya de fitness. Tot seguit es va incorporar a Vinted, on va dur a terme diverses funcions abans de convertir-se en Directora Sènior de Producte. A Malt vol reforçar l'autònom a través d'aquesta plataforma que connecta aquest perfil amb les empreses.

Per què Malt es fixa en els autònoms?

A nivell europeu hi ha fins a sis milions de freelance, sense cap mena de dubte és un mercat que té molt potencial. Si anem als números de la nostra empresa, a Espanya ja representem a 54.000 i per tot Europa fins els 600.000. I encara tenim marge per recórrer! Podem seguir creixent orgànicament a tot el país i són dades que encara es poden ampliar. Els estudis mostren com un 70% dels freelances no volen tornar a un treball full time després de l'experiència i, per tant, l'autònom ha vingut per quedar-se.

Precisament parlaves d'Espanya on la darrera legislatura ha marcat molts canvis, com el sistema de quotes, que encara incrementa més els tributs que han de pagar els autònoms a la Hisenda Pública. Aquest país és prou atractiu per un autònom?

El que et puc dir és que a Espanya estem experimentant un creixement gran, però sí és cert és que amb les noves quotes, alguns autònoms pateixen més que abans. Cal anar als casos concrets. Per exemple, a Galícia existeix la tarifa plana o la quota zero i esperem que pel 2024, les lleis en algunes comunitats segueixin canviant perquè les coses han d'anar per aquí. 

És compatible tenir un sistema on el perfil de l'autònom i el de l'assalariat cada vegada s'iguali més en xifres absolutes?

Totalment i ja detectem com les coses s'estan movent cap a un sistema més híbrid de treball, La tendència o les skills que detectem és que quan una empresa necessita un perfil amb més experiència i moltes especificacions, va cap a fora a buscar l'autònom, en comptes d'anar cap a una agència.

IMG 7653
 

Així doncs, el que surt més mal parat és l'agència com a punt intermig...

El freelance et posa el preu directament i més o menys acordat. Malt no fa d'agència, al contrari, sinó que ajuda a buscar el millor acord per ambdues parts. A tall d'exemple, nosaltres ajudem a l'autònom a negociar el preu que pot anar per tarifa diària, d'hora, projecte, etc.

Precisament, Malt com neix?

Som una companyia francesa que operem a Espanya, però també Bèlgica, Holanda, el Regne Unit, Alemanya, Suïssa, els països nòrdics i fins i tot els Emirats Àrabs Units. La manera d'accedir per un autònom, però també per una empresa, és ben senzilla: et registres com faries amb Linkedin i poses el teu currículum i cobres a través de la plataforma on assegurem que legalment el teu perfil és el de freelance. La nostra base a Espanya són 70.000 clients i 54.000 autònoms. A través d'un algoritme ajudem a que es posin en contacte les millors parelles de ball.

DSC05273
 

I quan parles del pagament, un dels laments dels autònoms és l'exigència del client en la immediatesa del treball, però en canvi la lentitud per cobrar a posteriori la feina feta...

A Malt ens comprometem que tothom cobra amb un màxim de deu dies des de que s'ha realitzat la feina, però depèn del tipus de projecte. Si són curts, com et deia, marquem deu dies. Si parlem de contractes a llarg termini entre sis mesos o un any, s'estableixen pagaments mensuals de forma automatitzada. 

Amb les dades que comentaves anteriorment, quina previsió de negoci teniu?

En la darrera dècada hem arribat a facturar al bilió d'euros de negoci i el nostre repte és repetir aquesta xifra assolint-la en un sol any, pel proper 2024. La covid ho ha canviat tot i encara es percep. Hi ha empreses que poden tenir fins a 500 freelances mensuals a banda del seu equip fix.

Quan parles d'empreses amb 500 freelances, et refereixes a grans corporacions. Amb quines treballeu des de l'òptica de casa nostra?

Et puc donar noms de pes com Indra, Isdin, Banc Sabadell, Mango, Adevinta, però també de talla internacional com Pfizer o Decathlon.

I on queden les pimes? A Espanya, el 70% del teixit empresarial és d'elles.

En molt bon lloc. De fet, les pimes treballen amb freelances en el 60% dels casos.