Els empresaris i emprenedors sèniors Rod Hill i George Houtenbos, un anglès i un holandès establerts a Catalunya des de fa 30 anys, s'han engrescat en una nova aventura dins del món dels gimnasos. Aquesta setmana presenten 'en societat' Zenergie, un nou model d'establiment adreçat a persones de 35 a 55 anys "i més", principalment, a través de l'empresa conjunta Fit Brands International.

La seva experiència en aquest segment d'activitat comercial a Espanya, no en va Hill va ser director d'Anytime Fitness Iberia, mentre que Houtenbos va ser cofundador de la cadena Basic-Fit, els ha permès detectar que "arriba un moment que les persones deixen d'anar al gimnàs, per raons múltiples, però creiem que també hi té molt a veure que no troben el que busquen". A més, "moltes persones volen tornar al gimnàs, però no se senten preparats perquè han deixat de fer esport regularment i quan entren a les sales dels gimnasos pensen: això no és per a mi", i segueixen arraconant l'esport "perquè no se senten motivats".

Per aquesta raó consideren que "Zenergie tindrà molt bona acceptació" perquè dotaran a la cadena de gimnasos de la maquinària necessària "perquè els usuaris o potencials usuaris cada vegada més van al gimnàs per temes de salut, no d'estètica". Per tant, "la fórmula Gym 35 Plus abasta l'etapa de la vida més important per garantir la longevitat en bones condicions", argumenten els seus propietaris.

Propietaris de Fit Brands International, Rod Hill i George Houtenbos, impulsors de Zenergie
Propietaris de Fit Brands International, Rod Hill i George Houtenbos, impulsors de Zenergie

Uns amos que sempre inicien projectes basats en el sistema de la franquícia. Amb Zenergie també serà així. Ara per ara estan ultimant la ronda de finançament per al primer local, que obriran a Barcelona, "i d'aquí a tot Europa", explica Houtenbos. Han triat Barcelona perquè a la ciutat, com a la resta d'Espanya, els gimnasos estan principalment adreçats a persones d'entre 18 i 35 anys, "perquè hi ha molta màquina".

En canvi, a Zenergie, les màquines són de la marca alemanya Egym, perquè tenen tecnologia avançada amb intel·ligència artificial i estan enfocades a la salut i el benestar. Això sí, cada aparell costa 12.000 euros. "La màquina et detecta l'edat biològica, no la real, amb proves d'esforç i flexibilitat, i et dona les recomanacions necessàries per saber què i com has de fer l'exercici". "Tenim una recepta per a cada persona", assegura Hill, gran defensor de l'esport i l'exercici personalitzat.

És un gimnàs intel·ligent que facilita la incorporació gradual i anar assumint reptes, sense deixar-s'hi la vida. Això no passa a "les cadenes convencionals, low cost", que com el seu nom indica "necessiten molt volum per ser rendibles", diuen els dos experts. "Tenen molta màquina per muscular, moltes classes de càrdio extrem, ioga per deixar-s'hi la pell..." En canvi, "Zenergie democratitzarà el ioga", per exemple.

Hill i Houtenbos no comuniquen l'emplaçament que han triat a la ciutat de Barcelona -"hem d'esperar a la tardor per veure la seva obertura"-, però serà cèntric, com presumeixen per a la cadena que volen que s'estengui per Europa, "per mitjà de màsters franquiciats". Els franquiciats han de tenir clar que posar en marxa un Zenergie requereix una inversió inicial de poc més de mig milió d'euros i un local d'uns 600 metres quadrats; "però hi ha gent interessada", creu Houtenbos. Les ciutats "urbanes", a partir de 50.000 habitants, seran les més idònies. 

"Serà l'estrena de la nova era dels gimnasos adreçats a la salut, no a l'estètica", insisteix Hill, i el seu soci i amic Houtenbos remarca que a Espanya només el 12% de la població va al gimnàs, "per això hi ha molt camp per recórrer", quan a altres ciutats europees ja s'arriba al 18% o 20%. Reconeix, però que a Barcelona ciutat, el percentatge s'eleva al 25%. 

Mentre es dediquen al llançament de Zenergie Body and Soul, Hill i Houtenbos no abandonen les seves responsabilitats directives a la cadena internacional Energie Fitness Iberia. Aquest grup britànic es va establir a Espanya el 2011, que està adreçada a un usuari del segment mitjà-alt, per tant, no competeix amb el low-cost. En cinc anys ha arribat a 12 centres, 2 de propietat i 10 franquiciats; amb una facturació de 10 milions d'euros i més de 15.000 abonats. Amb aquesta cadena volen arribar a 20 gimnasos a Espanya i 20 milions de facturació el 2025. De moment, "per a Zenergie no tenim previsions, però serà exitós, perquè la gent ho necessita".