Zegona ha presentat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) a Vodafone España per a 1.198 empleats, el que suposa el 36,65% de la plantilla. El fons britànic que controla el negoci de la teleco al país ha informat aquest dimecres de la retallada de plantilla "raons econòmiques, productives i organitzatives" davant del "fort deteriorament financer i comercial". Es tracta del cinquè ERE de Vodafone a Espanya en a penes una dècada.

L'empresa està integrada per un total de 3.268 treballadors a Espanya. Vodafone ha convocat els sindicats per iniciar el període de consultes, encara que no s'ha fixat la data d'inici per a la negociació d'aquest acomiadament col·lectiu. "L'esmentat procediment sorgeix des del convenciment que és l'única fórmula per garantir la viabilitat i competitivitat de l'empresa a futur i s'aborda amb una actitud responsable i dialogant, des de l'operadora, i amb la voluntat d'assolir el millor acord possible per a totes les parts", ha recalcat l'empresa.

Zegona ha finalitzat recentment la compra del negoci de Vodafone a Espanya per 5.000 milions d'euros, després de rebre el vistiplau dels organismes reguladors i del govern espanyol. Els sindicats han alertat en reiterades ocasions a autoritats de l'Executiu de la situació del sector de les telecomunicacions al país i que, després de l'ERO de Telefónica i el d'Avatel, Vodafone podria ser la següent empresa en patir un ajustament de plantilla.

Les raons econòmiques que argumenta la companyia se sustenten en la caiguda d'ingressos. Segons les dades ofertes per Vodafone, la *teleco britànica ha disminuït els seus ingressos totals en un 8% i ha perdut aproximadament 400.000 clients de contracte en els dos últims anys.

"També es deu a la necessitat urgent d'efectuar un canvi organitzatiu i operatiu, amb l'objectiu de redimensionar l'organització per a adaptar-se a la nova realitat de mercat i recuperar la competitivitat. Aquest procediment d'acomiadament col·lectiu no afectarà ni a la qualitat del servei ni al suport que es presta als clients", ha afegit.

UGT denuncia la "inacció" de l'Administració

El sindicat UGT, majoritari en el sector de les telecomunicaicones, ha denunciat "la voracitat d'una direcció incapaç d'idear solucions reals als problemes reals que han afligit a Vodafone España". L'organització denuncia també la "inacció" de l'Administració,  que no va sol·licitar cap garantia per a l'ocupació en l'aprovació de la venda de Vodafone Espanya a Zegona.

"Vodafone s'estudiarà en les facultats d'economia com un exemple de com la mala gestió pot dilapidar el valor d'una companyia que arribo a ser líder mundial entre les operadores de telecomunicacions. La falta de visió estratègica, la incapacitat de llegir l'evolució del mercat, el menyspreu a la innovació i el R+D, el servilisme davant la voracitat dels accionistes han portat al grup a una situació de desballestament com la que vivim. Les successives direccions del grup van nomenar gestors per a Vodafone Espanya que van ser de fracàs en fracàs i de ERO en ERO", assenyala UGT.

Ara Zegona, afegeix el sindicat, "decideix repetir un model fracassat. Reduir i castigar la plantilla en nom d'una suposada futura millora de la posició de la companyia en el mercat". UGT explica que, tal com marca la llei, negociarà "de bona fe" amb la finalitat de minimitzar l'impacte sobre l'ocupació i maximitzar les condicions per a les persones afectades. La taula de negociació es constituirà en un màxim de 15 dies.