El govern d'Espanya ha autoritzat la compra del negoci de Vodafone al país per part del fons d'inversió Zegona. Així ho ha anunciat el ministre per a la Transformació Digital i per a la Funció Pública, José Luis Escrivá, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Escrivá ha explicat que Zegona s'ha compromès a desenvolupar un pla d'inversions "a mitjà termini en l'àmbit de les telecomunicacions, tant en fix com en mòbil, i a mantenir en tot moment una solvència financera elevada". L'operació de venda del 100% de Vodafone España al fons Zegona serà per 5.000 milions d'euros (4.100 milions en efectiu i 900 milions d'euros en forma d'accions preferents rescatables, que s'amortitzaran a tot tardar sis anys després del tancament). L'Executiu havia d'autoritzar l'operació, en tractar-se d'una inversió directa estrangera en una empresa estratègica per a l'Estat.

Més enllà del vistiplau de l'Executiu, la venda també havia estat autoritzada recentment per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), pels accionistes de Zegona, així com amb la 'llum verda' de Brussel·les en passar el tràmit relatiu a la normativa de la Unió Europea (UE) sobre "subvencions estrangeres que distorsionen el mercat interior".

Vodafone, que ha presentat aquest dimarts uns resultats que reflecteixen el descens de les pèrdues en un 98%, fins als 5 milions d'euros, havia avançat aquest dimarts que esperava una autorització "imminent" per part del govern d'Espanya. L'aprovació compleix així amb el termini que va establir Zegona per dur a terme la seva nova compra al sector de les telecomunicacions, ja que esperava tancar-la en el primer semestre de 2024.