Unicaja segueix els passos dels seus rivals i encareix la hipoteca fixa en un moment d'alta demanda cap aquest tipus de producte. El banc andalús eleva en un 0,6% la TAE de les hipoteques fixes a 25 i 30 anys aquest mes de desembre, superant ja la barrera del 4% igual com han fet CaixaBank, Santander, Sabadell o Bankinter.

La hipoteca fixa bonificada a 30 anys de Unicaja assoleix ja el 4,07% TAE i el 4,3% si no té bonificació. Les hipoteques bonificades són aquelles sobre les quals el banc aplica un tipus d'interès més baix si l'hipotecat contracta algun altre producte.

En aquest cas, Unicaja demana la domiciliació de la nòmina (a partir de 2.500 euros al mes), rebuts, pagaments amb targeta, donar-se d'alta en alguna assegurança o realitzar aportacions al pla de pensions. Per als qui tinguin algun tipus de vinculació amb el banc la hipoteca tindrà un interès més baix (un 0,2% menys).

El banc també ha pujat l'interès de les hipoteques a 25 anys, aquí la TAE se situa en el 3,95% si és bonificada i en el 4,29% si no ho és. Fins ara Unicaja era l'única entitat que, juntament amb BBVA, no havia superat la barrera del 4% amb les hipoteques a tipus fix malgrat que ja ho havien fet els seus quatre principals competidors.

Ara deixa sol BBVA, que també ha encarit la seva hipoteca fixa a 30 anys però continua mantenint-la per sota del 4%. El banc ofereix des d'aquest mes una TAE del 3,30% des del 3,05% anterior als qui ingressin la seva nòmina i contractin assegurances i un interès del 3,85% per als quals no tinguin bonificació. Abans era el 3,65%.

Dels sis grans bancs del país, CaixaBank és la que ofereix una TAE més alta actualment. L'entitat també ha realitzat ajustaments a l'alça al desembre i ja ofereix la hipoteca fixa a 30 anys amb una TAE del 4,79%, superant amb escreix la de Santander (4,49%), Sabadell (4,15%) i Bankinter (4,09%).

Les entitats estan apujant els preus de les hipoteques gairebé cada mes i ho fan en un moment clau, ja que en l'actualitat el 68,2% de les hipoteques que es firmen al nostre país són a tipus fix davant un 31,8% que les contracten a tipus variable, segons les últimes dades de l'INE corresponents al mes de setembre.

La pujada de l'Euribor ha provocat una forta demanda cap a les hipoteques a tipus fix. L'índex al qual hi ha referenciades les hipoteques a tipus variable ha passat del -0,5% en el qual se situava al gener al gairebé 3% al novembre, el que fa que els que estiguin ja hipotecats paguin de quota uns 300 euros més al mes aquest any. I que ja no desperti tant interès en el mercat aquesta hipoteca als que estan pensant a comprar-se una casa.

La tendència ara és saber quant es pagarà i que aquest preu no variï. Així que els bancs estan aprofitant la demanda cap a les hipoteques a tipus fix per apujar preus i ho fan de manera constant des de juliol, quan es va anunciar la primera pujada de tipus d'interès. Des d'aleshores se n'ha produït unes altres dues, una al setembre i una altra a l'octubre.

Aquest dijous se celebra una nova reunió del Banc Central Europeu on s'espera que els tipus tornin a pujar fins al 2,5% o el 2,75%, de manera que les entitats continuaran ajustant la seva oferta segons evolucioni el mercat.

La banca digital manté les hipoteques fixes per sota del 3,5%

Imagin, Openbank i Evo Banco, els bancs digitals de CaixaBank, Santander i Bankinter, mantenen una gran diferència de preus amb les seves matrius. Els tres ofereixen interessos per sota del 3,5%.

El primer ofereix una TAE del 3,17% en les hipoteques bonificades a 25 anys, el segon del 3,33% i el tercer del 2,93%. La particularitat d'aquestes hipoteques és que s'han de contractar pels canals online, ja que és la seva única manera d'operar.