Unicaja pot pagar fins a 85 milions d'euros aquest any pel nou impost a la banca, segons el càlcul elaborat per ON ECONOMIA conforme als resultats anuals de 2022 presentats per l'entitat aquest dimarts al mercat. El banc andalús registra en els seus comptes 1.260 milions d'ingressos per interessos i uns altres 525 milions d'ingressos per comissions, que és el que gravarà Hisenda amb un 4,8%.

En la conferència amb analistes els directius de Unicaja no han concretat la xifra com sí que han fet els d'altres entitats. Consultats per aquest mitjà responen que "hi ha molts matisos" encara per definir, per la qual cosa l'impacte en els seus resultats podria ser una mica inferior. En qualsevol cas, el banc serà un dels que menys pagui entre els sis grans atesa la seva mida i els seus resultats. CaixaBank, al contrari, serà el que més contribueixi a l'impost amb 450 milions d'euros.

El seguirà Santander amb uns altres 300 milions; BBVA, que calcula pagar uns altres 250 milions; Sabadell, que ja ha confirmat que abonarà 170 milions; i Bankinter que parla d'entre 80 i 100 milions aquest any. Les entitats començaran a pagar el nou tribut aquest mes de febrer, almenys el 50%.

De cara a 2024, quan aquests bancs tornin a pagar la taxa conforme als resultats anuals de 2023, Unicaja podria pagar més de 85 milions, ja que el director financer de l'entitat, Pablo González, ha avançat que esperen incrementar en un altre 3% els ingressos per interessos i en un 7% els ingressos per comissions.

Segons ha detallat aquesta pujada es produirà a mesura que es reprèn les carteres de crèdit, és a dir, segons es vagi ajustant el preu de les hipoteques i els crèdits a les pujades de tipus d'interès, que seguiran a l'alça aquest any després de pujar quatre vegades el 2022.

Malgrat que el preu dels préstecs continuarà pujant, el banc no contempla una pujada abrupta de la morositat, que s'ha mantingut estable l'any, en el 3,5%. En aquest sentit, el d'Unicaja posava en relleu que el 2022 fins i tot han reduït els préstecs morosos en un 1,2%. En concret, els que estan classificats com a 'estada 3' que han baixat fins als 1.938 milions.

No així els que estan en `estada 2', els que comencen a acumular impagaments, que sí que pugen l'any gairebé un 3%. Això ha portat el banc a realitzar provisions addicionals en el quart trimestre segons ha confirmat el director financer de l'entitat, Pablo González. Les esmentades provisions són de gairebé 50 milions d'euros i permetran a l'entitat tenir un matalàs davant del possible deteriorament de l'economia derivat del manteniment d'una inflació elevada.

Per calcular aquestes provisions, el banc ha estressat al màxim els seus models, incloent totes les carteres creditícies del banc i estimant que inflació assoliria el 10% el 2022 i el 8% el 2023, encara que finalment la mitja de l'IPC va tancar l'any en el 8,4%. Els directius han comentat que estan sent uns moments "difícils" per realitzar estimacions, amb canvis molt ràpids als indicadors i en les variables.

Unicaja duplica resultats en un any

Unicaja ha duplicat els resultats que va obtenir el 2021, en concret, el banc ha notificat que el benefici abans d'impostos ha estat de 361 milions, un 100% més que els 181 milions de l'any anterior. En net, els guanys baixen fins als 260 milions, que tot i així segueixen sent un 90% més altes que el 2021.

El banc que presideix Manuel Azuaga destaca que a aquests resultats se'ls ha donat suport en l'augment del marge d'interessos (+2,9%) i dels ingressos per comissions (+ 7,3%) precisament les dues partides del balanç que gravarà el nou impost del Govern espanyol. L'executiu preveu recaptar 1.500 milions aquest any i uns altres 1.500 l'any que ve.

També ha beneficiat els resultats de l'entitat la reducció les despeses d'administració, que han caigut un 8,2% després de materialitzar-se les sinergies derivades de la fusió amb Liberbank. Principalment, la reducció d'oficines i empleats.

Càstig en Borsa

Unicaja es deixa aquest dimarts a la Borsa espanyola un 9% després de presentar resultats, la qual cosa porta la companyia a reduir la seva capitalització en més de 300 milions només un dia. L'entitat, que just compleix un mes en l'IBEX 35, redueix el seu valor a 3.000 milions després de presentar uns resultats que malgrat ser històrics per al banc andalús han estat per sota de les previsions dels inversors i analistes.