El BBVA ha decidit continuar amb l'opa malgrat les dures condicions imposades pel govern espanyol, que inclouen un vet a la fusió amb Sabadell durant tres anys. Al banc català ja només li quedava una carta, vendre TSB, la seva filial britànica. L'operació, que feia diversos dies que estava en curs, es tancava a última hora de dimarts per 3.000 milions al Santander. Un preu que podria fins i tot elevar-se a 3.300 milions si els seus resultats milloren fins i tot tancament de l'operació, previst per a l'inici del 2026.
La venda li ha donat avantatge en l'opa perquè ara el BBVA pot desistir de l'oferta. El banc que presideix Carlos Torres així ho va confirmar fa uns dies. Però a més, el Sabadell ha anunciat un dividend extraordinari de 2.500 milions d'euros per les plusvàlues que obtindrà d'aquesta operació. Per la qual cosa els accionistes del banc català podrien no acceptar l'oferta de canvi proposada per l'entitat bilbaïna, seduïts per aquests nous dividends i els que poden arribar si l'entitat segueix en solitari.
Sigui com sigui, TSB pot convertir-se en el salvavides del Sabadell quan fa tot just uns anys només li donava al banc mal de cap. I és que la seva filial britànica li va generar més de 500 milions de pèrdues des de la seva adquisició el 2015, una operació que va liderar en llavors CEO, Jaime Guardiola, i fins al 2020.
Van ser uns anys complicats marcats pel Brexit i sobretot, els problemes de la migració tecnològica. Durant uns dies, els clients no van poder fer pagaments, entrar en els seus comptes ni comunicar-se amb el banc, algunes dades fins i tot van quedar al descobert. Per aquesta raó, TSB va rebre una multa de 55 milions l'any 2022, moment en què es va donar per tancat el fatídic capítol de la migració.
Durant tots aquests exercicis el Sabadell es va plantejar en diverses ocasions la seva venda, però no va continuar endavant perquè les ofertes que va rebre eren molt baixes. La situació de TSB va començar a millorar l'any 2021, quan la franquícia va començar a guanyar diners i aportar bona part dels resultats al grup. De fet, en el primer trimestre d'aquest 2025, TSB va aportar als comptes del grup 94 milions d'euros dels 489 milions que el banc va guanyar fins al març.
I l'any passat (el 2024) va contribuir amb uns altres 253 milions d'euros malgrat executar un pla de reducció de costos i millora d'eficiència, que milloraran els comptes del banc aquest any. De fet, les previsions del Sabadell són que TSB assoleixi aquest exercici un benefici rècord de gairebé 300 milions. La millora dels resultats el 2023 i el 2024 també va despertar l'interès d'algunes entitats al Regne Unit, que van fer ofertes al banc català de més de 1.200 milions per la filial. Però de nou, el consell del banc les va rebutjar perquè creien que el seu valor era més gran.
I així s'ha vist amb les ofertes actuals. En els últims dies ha transcendit que al Sabadell li estaven oferint entre 2.700 milions i 3.000 milions per TSB, uns preus que dupliquen els de fa només uns anys. Finalment, la venda s'ha tancat a Santander UK per un mínim de 3.000 milions que pot arribar a més de 3.300 milions.
TSB, el salvavides
El consell del Sabadell es va reunir dimarts per analitzar les ofereixis vinculants que havia rebut per TSB de Barclays i Santander, decantant-se per la segona. El banc donarà més detalls de l'operació aquest mateix dimecres i ja no l'inclourà en el pla estratègic que presentarà el pròxim 24 de juliol a Barcelona, un dia en què també presentarà els resultats del primer semestre del 2025.
La venda de TSB, no obstant això, necessita l'aprovació dels accionistes del Sabadell en trobar-se enmig de l'opa hostil del BBVA i s'ha convocat per al pròxim 6 d'agost. Els temps coincidiran, a priori, amb l'inici del termini d'acceptació de l'opa. Encara que el banc que presideix Carlos Torres haurà de decidir quin calendari li ve millor. L'agost és un mes de vacances i aconseguir mobilitzar els accionistes és difícil.
Però la venda, en qualsevol cas, complica l'operació del BBVA i així ho veuen també el mercat que esperava una millora del preu en l'oferta de canvi als accionistes del Sabadell que ara, sense TSB, es torna complicat. Cal veure quins són els següents passos del banc basc. De moment, TSB s'ha convertit en el salvavides del català.