El Tribunal Suprem decidirà si Amazon és un operador de serveis postals i ha de complir amb les obligacions inherents a aquesta condició o si, al contrari, en no intervenir en els enviaments una vegada que els despatxa és un mer operador de mercaderies.

En una interlocutòria datada el passat 20 de març a la qual ha tingut accés EFE, la sala del contenciós estudiarà els arguments de l'Advocacia de l'Estat per determinar si una entitat l'activitat de la qual consisteix a preparar i manipular mercaderies per al seu enviament postal sense intervenir posteriorment en els esmentats enviaments pot o no ser considerada com a prestadora de serveis postals.

El 2020 la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va resoldre que Amazon havia de ser considerada com un operador postal, de manera que havia de procedir a la presentació de la corresponent declaració responsable perquè el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) la inclogués en el Registre General d'Empreses Prestadores de Serveis Postals.

La CNMC entenia que les seves activitats en l'àmbit de la paqueteria i la missatgeria constitueixen serveis postals d'acord amb la normativa postal. La llei espanyola del servei postal universal, dels drets dels usuaris i del mercat postal (LSPU), que trasllada una directiva europea, indica que una empresa podrà qualificar-se com a "proveïdor de serveis postals" quan la seva activitat consisteixi en la prestació d'almenys un d'aquests serveis: recollida, classificació i distribució de la mercaderia.

Però la intervenció d'Amazon, segons l'empresa de logística, es limita a les actuacions preparatòries i les manipulacions necessàries per a la configuració d'un enviament postal, sense operar en el que pot considerar-se l'enviament postal en si mateix, ja que no intervé una vegada que els paquets abandona la seva seu, sinó que es tracta d'un operador de mercaderies.

Per aclarir-ho, el Suprem haurà d'analitzar interpretar la llei de 2010 del servei postal universal, dels drets dels usuaris i del mercat postal, i el decret de 1999 que aprova el reglament de prestació dels serveis postals, que desenvolupa al seu torn la llei de 1998 del Servei Postal Universal i de Liberalització dels Serveis Postals. Així mateix, haurà de tenir en compte la norma comunitària europea de 2018 sobre els serveis de paqueteria transfronterers, explica la interlocutòria.