Els treballadors de Freixenet mantenen la vaga. Abans de la reunió entre la direcció i el comitè d’empresa convocada per aquest dimarts, els treballadors han anunciat un altre allargament de la vaga, el segon, aquesta vegada fins el 10 de juny.
A finals d’abril, la direcció de Freixenet va anunciar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per a 180 dels prop de 700 treballadors del grup, que també inclou Segura Viudas, que equival al 24% de la plantilla.
Aquest dimarts s’ha convocat la vuitena reunió de negociació entre les dues parts a la seu de la companyia, a Sant Sadurní d’Anoia. El comitè d’empresa exigeix la retirada de l’ERO per a 180 treballadors i, com a alternativa, plantegen mesures que no siguin “traumàtiques”, que inclouen jubilacions i baixes voluntàries.
Inicialment, van convocar una vaga del 27 al 30 de maig, que van allargar al 4 de juny i, ara, fins al 10 de juny. Són 11 dies laborables. En un comunicat, el comitè d’empresa no descarta continuar la protesta si la direcció manté l’actual ERO.
El comitè d’empresa rebutja que l’ERO se centri en els treballadors de menys de 50 anys i que, per reduir el nombre d’afectats, se’ls proposi deslocalitzacions a Alemanya i Itàlia, on el soci majoritari, Henkell, compta amb cellers. Concretament, la direcció va posar sobre la taula el trasllat de fins a 35 treballadors, segons fonts sindicals.
El president del comitè d’empresa, Antonio Domínguez, va comparèixer la setmana passada davant la comissió d’Empresa i Treball del Parlament de Catalunya per demanar ajuda als grups polítics per evitar la deslocalització de la marca i l’acomiadament d’una quarta part de la plantilla. Va subratllar que “el cava és un producte identitari per a l’economia catalana”.
Antonio Domíguez indica que l’empresa pretén acomiadar treballadors de menys de 50 anys per rebaixar el cost de les indemnitzacions. Exigeix la retirada de l’ERO, si bé podrien negociar un ERTO, de caràcter temporal, com el que ja es va aplicar l’any passat. I si no hi ha més remei, negociar baixes incentivades i jubilacions i no “acomiadaments traumàtics”. I han plantejat mesures alternatives que no s'han tingut en compte.
En un comunicat, Freixenet va justificar l’ERO en els "els patrons climàtics extrems i les conseqüències a llarg termini de la contínua sequera de diversos anys a Catalunya, que han creat greus interrupcions a la indústria, empenyent el sector del cava a una crisi sense precedents". Com a resultat, "la producció ha disminuït al sector en general i a Freixenet en particular". Argumenten que les reserves reduïdes i l'augment dels costos de les primeres matèries "han agreujat el desajust entre la demanda del mercat i la sostenibilitat operativa".
En l’exercici de 2023, l’últim del qual se’n poden consultar els comptes, el grup Henkell Freixenet va facturar 1.230 milions d'euros, un 4,1% més respecte a l'exercici anterior. Va destacar un creixement del 6% en el cas d'escumosos —segment on la companyia és líder internacional— i un increment de l'11% en begudes espirituoses. En canvi, els vins van caure un 8%.