BBVA confirma les previsions del Banc d'Espanya, la concessió d'hipoteques i crèdits es frenarà aquest any per la pujada de tipus d'interès, que ja veuen propers al 4%. El president de BBVA, Carlos Torres, i el conseller delegat, Onur Genç, han confirmat aquest dimecres en la presentació de resultats que les noves pujades de tipus d'aquest any -prevén-ne almenys tres- i de l'Euríbor faran que la nova originación s'alenteixi i el seu saldo hipotecari caigui a Espanya.

Les expectatives amb què treballa el banc són, que el Banc Central Europeu pugi aquest dijous un 0,5% els tipus d'interès i torni a fer-ho en la pròxima reunió en un altre mig punt. Així mateix, descompten que hi haurà una tercera pujada -encara que més llevi- del 0,25%. Si es compleixen aquestes previsions, que portarien el preu dels diners al 3,75% des del 2,5% actual, BBVA entén que l'Euríbor es mourà en una forquilla de ganxo del 3,5% i 4%.

I sota aquest escenari, el banc espera un creixement "negatiu" en hipoteques en els propers anys. "Les entrades seran menors per la pujada de tipus i a més hi haurà amortització anticipada per part dels clients, la qual cosa farà que el saldo hipotecari a Espanya caigui", indicava el CEO. Ja el 2022, el seu creixement en hipoteques a nivell grup ha estat de tot just un 0,8% i a Espanya del -3%.

El banc basc també preveu que el crèdit a Espanya es mantingui pla pel mateix motiu. Malgrat això, BBVA assegura que el seu benefici creixerà aquest any al nostre país per la pujada del marge d'interès, que es basarà en altres segments com el consum, les targetes de crèdit o la banca d'empreses. A més del mateix impacte de les pujades de tipus que fa que es reprèn les carteres de crèdit, és a dir, que els clients paguin més pels seus préstecs.

Torres i Genç no esperen que es disparin els impagaments a Espanya ni un elevat augment de la morositat, malgrat que els clients pagaran més cars els seus préstecs. Però la taxa de mora ja ha començat a pujar, segons els comptes presentats al mercat aquest dijous, des del 3,91% en el tercer trimestre al 3,94% amb el qual va tancar desembre. Per a 2023 esperen que la xifra augmenti i amb això el cost del risc (les provisions que realitza l'entitat per cobrir els préstecs morosos).

"Esperem un augment lleuger del cost del risc des dels 28 pb actuals fins a tot estirar els 30 pb per la cartera hipotecària, la pujada de tipus i Euribor," apuntava el número dos de BBVA. Tanmateix, el directiu comentava que no han rebut gaires sol·licituds per part de clients per acollir-se al Codi de Bones Pràctiques aprovat pel Govern, que està pensat precisament per ajudar els hipotecats que comencen a tenir dificultat de pagament.

En aquest sentit, Genç explicava que les hipoteques tipus variable que tenen en cartera, les que poden acollir-se a aquest Codi, són antigues (de mitjana les van concedir fa 10 anys). De manera que els clients ja tenen pagada la major part del principal i la pujada en els interessos és menor que en aquells casos on les hipoteques són més recents.

"Des de fa cinc anys el 80% de les nostres hipoteques són a tipus fix i la pujada de tipus no els afecta tant. El sector, en general, en té molt poques a tipus variable", subratllava.

BBVA Espanya "ha perdut diners molts anys"

En la presentació de resultats, el president de BBVA responia a la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i a la ministra Ione Belarra, que han aprofitat els beneficis rècord del banc per justificar que el Govern espanyol ha d'augmentar la pressió fiscal al sector bancari, amb mesures com el nou impost que hauran de pagar el 2023 i 2024. O, fins i tot, congelant les hipoteques a tipus variable per frenar l'encariment de les quotes per la pujada de l'Euríbor.

Carlos Torres recalcava que BBVA Espanya ha perdut diners molts anys, pràcticament aquells en els quals els tipus d'interès han estat en terreny negatiu. I ara que la situació s'ha normalitzat i els tipus han tornat a ser positius, han recuperat el benefici de fa 12 anys.

Malgrat això recordava que, dels 6.420 milions que han guanyat el 2022 (el benefici més important de la seva història i un 38% més que l'any passat), Espanya només ha aportat 1.678 milions i aquest benefici amb prou feines ha crescut un 8% respecte a l'any passat. "A Espanya no assolíem aquest resultat des de 2010 i al camí hi ha hagut molts anys negatius, de milers de milions d'euros negatius."

La seva previsió és, que ara que els tipus estan a l'alça, el benefici a Espanya sigua creixent, però dependrà de factors "extraordinaris" com el nou impost a la banca, que BBVA ja calcula li retallarà del resultat de 2023 més de 225 milions d'euros, alguna cosa menys del que van calcular a l'estiu.