Els sindicats UGT i Comissions Obreres i Telefónica han assolit un acord pel qual l'empresa de telecomunicacions espanyola elevarà els salaris aquest exercici. En total, els treballadors inclosos en el conveni d'empreses vinculades, que són uns 13.000 empleats, rebran un augment salarial proper al 8% el 2023.

D'una banda, l'empresa liderada per Álvarez-Pallete ha establert finalment una revisió salarial del 6,3% per complir amb la clàusula del conveni d'empreses vinculades (CEV), la qual garanteix que no hi hagi pèrdua de poder adquisitiu i s'emmarcava entre el 2019 i el 2022. L'1,5% restant, que representa la pujada dels salaris en un 7,8%, correspon a l'ascens salarial corresponent al 2023, tal com remarquen en la nota de premsa.

Tal com remarquen des de la companyia espanyola, amb aquests increments encadenats i l'estructura salarial que disposa el II CEV, les plantilles de Telefónica Espanya, Telefónica Mòbils i Telefónica Solucions han augmentat el seu poder adquisitiu per sobre del cost de la vida en el conjunt dels quatre exercicis.

UGT demana una pujada salarial per a la resta de treballadors

Per UGT, la pujada salarial de Telefónica és un "triomf". "Avui estem en disposició de celebrar un triomf múltiple. Un triomf del valor de la negociació col·lectiva com a eina idònia per redistribuir la riquesa i com a manera de reconèixer el valor d'una plantilla de la màxima professionalitat, de primer nivell tècnic i humà", indiquen des del sindicat.

Amb l'alça salarial de Telefónica, segons UGT, està completa la revisió salarial corresponent als exercicis del 2019 i 2022 en tota la seva extensió i abast. El sindicat també indica que insta la companyia a començar sense dilació un procés de negociació per actualitzar els salaris del personal que estan fora del conveni, "en reconeixement del seu treball, del seu paper com a personal de confiança de l'empresa", assenyalen des d'UGT.

La pujada salarial arriba en un moment d'enduriment monetari

D'aquesta manera, els empleats inclosos en el conveni d'empreses vinculades veuran com els seus salaris creixen prop d'un 8% el 2023. La retribució s'ajusta a un moment marcat per l'elevat cost dels preus. Durant el passat exercici, els preus van ascendir fins a tocar xifres rècord. A més de la incessant inflació, Espanya es mou en un entorn d'enduriment monetari, dictaminat per les contínues pujades de tipus d'interès dutes a terme pel Banc Central Europeu.

Amb la revisió salarial, els 13.000 treballadors inclosos en l'esmentat conveni tindran un lleuger alleujament en un moment en què l'economia continua collant. Malgrat que l'IPC del país ha anat cedint a poc a poc, els costos d'aliments segueixen en cotes mai vistes. Alhora, i malgrat la reducció, els preus de les energies continuen sent un problema per a les factures dels espanyols.

L'acord en el CEV contemplava que si a finals del 2022, l'índex d'inflació acumulat entre 2019 i 2022, ambdós inclosos, superava els increments pactats de la massa salarial global, ambdues parts es comprometien a revisar les taules salarials amb efecte d'1 de gener de 2023. Així, es garanteix que no es produís pèrdua de poder adquisitiu per als treballadors que figuren al conveni. La pujada salarial acumulada entre 2019 i 2022 era del 6,2%, davant un augment de la inflació del 12,5%.