Amb l'arribada de Marc Murtra a la presidència de Telefónica, els plans de la companyia per desinvertir al mercat llatinoamericà s'han accelerat. Des que va aterrar a la cúpula directiva a finals de gener, substituint a José María Álvarez-Pallete, la multinacional ha arribat a acords per a la venda de quatre de les seves filials: Argentina, Colòmbia, Perú i Uruguai.
La primera operació va ser al febrer a l'Argentina, on el consell d'administració del grup va aprovar la venda de la seva filial a l'Argentina a Telecom, propietat a parts iguals del Grupo Clarin i del fons Fintech, de l'empresari David Martínez, per uns 1.245 milions de dòlars, uns 1.190 milions d'euros al canvi actual. Telecom Agentina es va fusionar el 2017 amb Cablevisión, una empresa del grup Clarín, el grup més gran de mitjans de comunicació a l'Argentina. Aquesta va ser la primera gran operació corporativa de Murtra després d'assumir el càrrec i el moviment es va emmarcar dins el pla estratègic aprovat el 2019 per desinvertir a Hispam.
Un mes més tard Telefónica va segellar la venda del seu negoci a Colòmbia. L'operadora va arribar a un acord amb Millicom per vendre-li el 67,5% del capital de la seva filial Colòmbia Telecomunicacions (Coltel) per 368 milions d'euros. Telefónica va notificar l'estiu passat un acord no vinculant entre la seva filial Telefónica Hispanoamèrica i el grup Millicom per explorar una possible operació corporativa respecte als actius que ambdós grups tenien a Colòmbia, la qual cosa podia implicar la venda de les accions.
Uruguai, la darrera desinversió de la companyia
A l'abril, Telefónica va traspassar la seva filial del Perú a Integra Tech International per 900.000 euros. Després de tres dècades al país, la companyia de telecomunicacions va vendre la totalitat de la seva participació a Telefónica del Perú (TdP) a la firma argentina Integra Tech Internacional. Respecte a aquesta operació, la subsidiària es troba en concurs de creditors i a finals del 2024 tenia un deute d'uns 1.240 milions d'euros.
Aquest dijous, la teleco va fer pública la venda del 100% de la seva filial a l'Uruguai a Millicom Spain per uns 389 milions d'euros. A diferència de les recents vendes de les filials de Telefónica a l'Argentina i el Perú, les quals es van tancar en el mateix moment de l'anunci, l'operació a l'Uruguai està subjecta a l'obtenció de les pertinents aprovacions reguladores.
En l'aire queden la venda dels negocis a Xile, Mèxic i l'Equador. Pel que fa al primer, Laura Abasolo, directora general de finances i control del negoci, va indicar fa un parell de setmanes que "Telefónica no diu res sobre els acords fins que no es materialitzen". Tot i això, El Confidencial apunta que Telefónica ha encarregat a Citi la venda de Xile, una operació que podria reportar a la multinacional uns 1.000 milions d'euros.
Reducció del deute de Telefónica
La venda de la filial a l'Argentina va tenir un impacte comptable en els resultats de Telefónica corresponents al primer trimestre de l'exercici d'uns 1.200 milions d'euros, mentre que la transacció al Perú va suposar entorn de 500 milions d'euros. L'impacte conjunt d'aquestes dues operacions --1.731 milions d'euros en total-- va llastrar els comptes del grup corresponents als tres primers mesos de l'exercici, en el qual va registrar unes pèrdues netes de 1.304 milions, enfront del benefici de 533 milions del 2024. Tal com va explicar la companyia en la trucada amb analistes, Telefònica espera reduir el seu deute en uns 1.200 milions d'euros una vegada comptabilitzades les desinversions de Colòmbia i el Perú.
"El nostre deute net es reduirà a 25.800 milions d'euros després de la venda del Perú, la signatura de l'acord vinculant de Colòmbia i la consolidació del deute net", va assegurar Abasolo. En aquest sentit, la directiva va destacar l'"àmplia liquiditat de Telefónica" i el "perfil de venciments fluid" que posseeix, la qual cosa permetrà a l'empresa cobrir els venciments de deute durant els pròxims tres anys.
En aquest context, Murtra considera que la sortida de l'empresa d'Hispanoamèrica "millora la seva posició per abordar operacions de consolidació en el sector de les telecos a Europa", on es concentren tres dels seus quatre principals mercats: Espanya, Alemanya i Regne Units, a més del Brasil. "Les operacions poden tenir risc, perquè el risc va amb el retorn, però han de tenir una racionalitat molt clara".
482 milions a Veneçuela
Tot i les desinversions, Telefónica no ha tancat la porta per complet a Llatinoamèrica, ja que al febrer va anunciar que invertiria uns 482 milions d'euros en els pròxims dos anys a Veneçuela per desplegar la tecnologia 5G i enfortir la seva xarxa ja existent de 4G/LTE.
A banda, la multinacional està immersa en la redacció d'una nova estratègia amb el focus posat a Europa i el Brasil. En tant que es revelen els seus plans, l'acceleració de les seves desinversions a Hispanoamèrica ha suposat que el negoci per aquesta rúbrica hagi passat de generar el 21% de la facturació al 12%. De gener a març, Telefónica va obtenir una xifra de negoci en aquesta regió de 1.245 milions d'euros, un 8,6% menys que l'any passat.
Les desinversions van començar l'any 2019
L'estratègia de desinversió de Telefónica a Hispanoamèrica va començar el 2019, amb un pla ideat per Álvarez-Pallete que contemplava reforçar la seva presència als quatre territoris principals de la companyia i simplificar el seu negoci a Llatinoamèrica. Les primeres desinversiones es van produir el gener de 2019, quan l'operadora va vendre al seu competidor América Móvil les seves filials a Guatemala i Salvador per 648 milions d'euros.
Al maig del mateix any es va completar la venda de la seva filial a Nicaragua per 437 milions d'euros a Millicon, que a l'agost també va adquirir la part de Telefónica de la seva filial a Panamà, per 594 milions de dòlars; i el juliol de 2020. La venda de Costa Rica es va fer amb Liberty Latin Amèrica per 500 milions d'euros.