Telefónica va registrar un benefici net de 532 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, la qual cosa suposa un increment de pràcticament el 79% en comparació amb els 298 milions d'euros del mateix període de 2023, segons els comptes presentats aquest dijous per la companyia. Els resultats arriben en meitat de la incursió de l'Estat a la seva capital, on la SEPI ja controla més del 7%, i la incorporació de Carlos Ocaña Orbis com a conseller en la seva representació.

La cotitzada va facturar 10.140 milions d'euros entre gener i març de 2024, la qual cosa suposa un 0,9% més que els 10.045 milions d'euros que va ingressar en els mateixos mesos de l'exercici previ, un increment que l'empresa ha atribuït a l'impuls de les vendes per servei (+2,3% interanual). Del total d'ingressos, un 61% procedeix del mercat residencial (B2C), mentre que el 22% prové del segment empreses (B2B) i el 17% restant correspon al negoci a l'engròs, socis i "altres ingressos".

El resultat operatiu abans de depreciacions i amortitzacions (ebitda) ha augmentat en el primer trimestre més del doble que els ingressos. En concret, ha augmentat un 1,9%, fins als 3.205 milions d'euros. El benefici brut d'explotació (ebitda) ajustat es va situar en 3.205 milions d'euros, la qual cosa representa un avenç interanual de l'1,9% en relació amb els 3.145 milions d'euros del mateix període del curs anterior.

Així mateix, el benefici operatiu va tancar el trimestre en 1.042 milions d'euros, la qual cosa representa un avenç interanual del 7,4% en comparació amb els 970 milions d'euros del mateix període de 2023. Quant a la xifra d'inversió, aquesta ha assolit els 1.056 milions d'euros en el trimestre, un 2,7% més, de tal manera que la ràtio d'inversió sobre ingressos s'ha situat en el 10,4%, totalment alineada amb l'objectiu de tancar 2024 fins al 13%.

"Hem arrencat l'any mostrant un sòlid enfortiment del nostre negoci basat en el desplegament del nostre nou full de ruta, el pla estratègic GPS, que guiarà Telefónica fins a 2026. Milloren els ingressos, millora l'activitat comercial i millora la qualitat del servei que prestem als nostres clients i la seva satisfacció", ha destacat el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete. "Telefónica avança fermament l'any del seu centenari amb els nostres principis d'integritat, compromís i transparència, generant valor per a l'accionista", ha afegit el directiu.

Telefónica repartirà dividend i anuncia acord amb Digi

En aquest sentit, l'operadora ha ratificat que en aquest exercici repartirà un dividend en efectiu de 0,3 euros per acció que s'abonarà en dos trams de 0,15 euros per títol, en concret, un el desembre de 2024 i l'altre el juny de 2025. Aquesta retribució es complementa amb la reducció del capital social efectuada l'abril passat mitjançant l'amortització de 80,3 milions d'accions pròpies.

D'altra banda, la multinacional espanyola ha anunciat que espera assolir un acord amb Digi "en les properes setmanes" per a un acord de xarxa mòbil a llarg termini després de firmar ambdues parts un Memoràndum d'Enteniment (MOU) no vinculant. Fins ara Digi operava sobre la xarxa de Telefónica, però amb la creació de Masorange, es va obrir la porta que l'operador romanès canviés de proveïdor arran de les condicions imposades (remeis) per la Comissió Europea per a la fusió Orange MásMóvil, que obligava aquesta última a compartir la seva xarxa amb altres operadors.

L'operadora va tancar el trimestre amb una base de clients de 388,3 milions, un 1,2% més que un any abans i amb un creixement d'un 12% dels clients de fibra i del 3% dels de contracte mòbil. Telefónica compta amb 175 milions d'unitats immobiliàries passades amb xarxes ultraràpides, de les quals 76,6 milions són FTTH (fibra fins a la llar).

Augment del deute

Quant al 5G, les xarxes de Telefónica cobreixen el 63% de la població dels seus mercats principals, en concret, el 89% a Espanya, el 95% a Alemanya, el 48% al Brasil i el 53% al Regne Unit.

El deute financer net de Telefónica va tancar el març en els 28.482 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 7,7% en comparació amb els 26.443 milions d'euros del mateix període de l'any anterior.

La teleco assenyala que s'ha incrementat en 1.133 milions d'euros a causa d'inversions financeres netes de 882 milions d'euros (principalment per a l'adquisició d'accions de Telefónica Alemanya), la remuneració d'accionistes (178 milions), el flux de caixa lliure inclosos els pagaments per espectre (69 milions) i "altres factors nets (4 milions). El deute financer net, incloent arrendaments, ascendeix a 37.008 milions d'euros al tancament del març passat.

"Els arrendaments financers disminueixen un 4% (394 milions d'euros) interanual, a causa que els pagaments de principal són superiors a les addicions de drets d'ús. Telefónica ha aixecat finançament en el primer trimestre de 2024 per 4.008 milions d'euros, dels quals, 3.133 milions d'euros en el grup i 877 milions d'euros equivalents en Virgin Media O2 (la seva filial conjunta amb Liberty Global al Regne Unit", ha subratllat la companyia.

De la mateixa manera, Telefónica ha destacat haver aconseguit finançament a llarg termini per un import de 4.008 milions d'euros, un aspecte en el qual destaquen els dos bons híbrids verds llançats al gener i març. "L'activitat de finançament ha permès al grup mantenir una sòlida posició de liquiditat de 19.337 milions d'euros. A tancament de març, la companyia tenia coberts els venciments dels propers tres anys i la vida mitjana del deute s'apropava als 11,7 anys", ha explicat la companyia.