Telefónica completarà l'aturada definitiva de la xarxa de coure aquest dimarts, quan tancarà les últimes 661 centrals que té en funcionament i amb el que posarà fi al que va ser la columna vertebral de les seves comunicacions del segle XX. Des de 2014, quan va anunciar el desmantellament de les seves dues primeres centrals -la de Sant Cugat (Barcelona) i Torrelodones (Madrid)-, la teleco va iniciar un procés que se saldarà aquest dimarts amb el tancament de 8.532, segons les dades aportades per Telefónica amb motiu de la presentació de resultats del primer trimestre de l'any.

Fins al març, la companyia havia tancat 7.820 centrals, més del 90%, i li'n quedaven unes 700, que estaven pendents per requisits regulatoris, recull EFE. La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) va fixar el tancament de totes les centrals per al 27 de maig, d'acord amb una resolució de l'organisme regulador de juliol de 2024, per la qual va acceptar la petició de l'operador d'avançar el tancament previst per a 2026.

D'acord amb el calendari establert, 51 centrals van tancar el 21 d'abril i 661 el 27 de maig, dins d'un calendari en el qual la majoria de les centrals estaven ja desmantellades l'abril de 2024, coincidint amb la celebració del primer centenari de Telefónica. Amb això, aquest dimarts s'haurà posat fi al que va ser la columna vertebral de les comunicacions al segle XX, primer per a la línia fixa i després per al servei d'internet amb el denominat ADSL.

En el dia d'avui, gairebé tota la població a Espanya ja està emigrada a la fibra.

Telefónica lidera el tancament de coure a Europa

"Telefónica ha liderat el tancament del coure a Europa", han apuntat a EFE fonts de la multinacional, que consideren que gràcies a aquesta migració tecnològica els clients compten amb una xarxa d'ultra banda ampla que ofereix sempre millors prestacions que la xarxa de coure. En total, Telefónica té desplegades 31 milions d'unitats immobiliàries de fibra i és l'operador que més xarxa d'aquest tipus té a Espanya.

L'operador ha efectuat la migració d'usuaris de coure a la fibra òptica després d'informar els usuaris d'aquest canvi. Així, durant un any els seus clients han rebut fins a 13 missatges per avisar-lo i uns altres 12 a la factura, a més de cartes i fins i tot els ha avisat per burofax.

Telefónica part de la base que la fibra òptica és un 90% més eficient energèticament que el coure; multiplica les velocitats i prestacions i suposa a més un estalvi en l'eficiència d'espai físic d'una xarxa respecte a l'altra.

Segons fonts de Telefónica, el tancament de 1.000 centrals suposa desmuntar 65.000 tones de cable; i reciclar 7.140 tones de residus d'aparells elèctrics i electrònics i altres elements. Amb això, s'ha estalviat al voltant de 1000 Gwh (355.000 tCo2, el que equival a plantar sis milions d'arbres). Quant a la reducció de l'espai, una central de fibra dona servei al mateix nombre d'accessos que s'atén des de quatre centrals de coure i la tecnologia d'accés fibra ocupa només el 15 % de l'espai de l'accés de coure.

Un pla que es va accelerar el 2021

Telefónica va decidir accelerar el desmantellament de la xarxa de coure arran d'una nova resolució de la CNMC, de 2021, que li va permetre escurçar el termini de preavís de tancament d'aquestes centrals de 5 a 2 anys.

Competència va partir de la base per a la seva resolució que el nombre de connexions de fibra fins a la llar (FTTH) a Espanya van passar de 3,1 milions el 2015 a gairebé 12 milions el 2020.