Philips s'afegeix a l'onada d'acomiadaments del sector tecnològic. El fabricant holandès de dispositius mèdics ha comunicat que ampliarà uns altres 6.000 empleats l'ajustament de plantilla anunciat el mes d'octubre passat, quan va notificar la retallada de 4.000 llocs de treball, elevant fins a les 10.000 persones la reducció de la seva força laboral. La multinacional ha donat a conèixer la retallada després de registrar pèrdues de 1.608 milions d'euros el 2022 davant de l'impacte de la crisi dels respiradors.

A més, Philips ha assenyalat que, dels 10.000 acomiadaments, 3.000 d'ells s'implementaran el 2023, d'acord amb les regulacions i processos locals. "El model operatiu simplificat farà que Philips sigui més àgil i competitiu", ha defensat la companyia, que espera aconseguir una estructura de costos "significativament reduïda" mitjançant una organització més eficient i enfocada.

"Creació de valor"

En un comunicat, la multinacional holandesa ha apuntat que, malgrat operar en segments de mercat atractius que creixen entre un 3% i un 6% anual i amb marges superiors al 16%, "no està capitalitzant tot el potencial d'aquestes sòlides posicions de mercat, ja que s'enfronta a una sèrie de desafiaments operatius importants, com es reflecteix en el seu acompliment de 2022".

D'aquesta manera, el gegant de dispositius mèdics ha afegit que "abordarà els desafiaments, millorarà el seu acompliment i impulsarà la creació progressiva de valor a través d'una estratègia de creixement orgànic enfocat amb una execució millorada en tres prioritats: seguretat i qualitat del pacient, confiança de la cadena de subministrament i un model operatiu simplificat i més àgil". "Confio que aquestes accions integrals posaran a Philips en un camí progressiu cap a la creació de valor", ha declarat Roy Jakobs, conseller delegat de Philips.

Pèrdues milionàries

La companyia va anunciar aquest dilluns que en el conjunt de 2022 va registrar unes pèrdues que ascendien fins als 1.608 milions d'euros, en contrast amb el benefici net atribuït de 3.319 milions de l'exercici anterior. Al seu torn, les vendes anuals de Philips van augmentar un 3,9%, fins a 17.827 milions, mentre que el deute net de la companyia va assolir els 7.028 milions, un 50,3% més.

Per divisions, el negoci de diagnòstic va elevar un 6,2% les seves vendes anuals, fins a 9.168 milions, i l'àrea de salut va millorar un 5,7% els seus ingressos, fins a 3.626 milions. Tanmateix, el negoci de cures connectades va reduir un 3,7% la seva facturació, fins a 4.403 milions. Entre octubre i desembre, Philips es va anotar pèrdues de 106 milions d'euros, davant el benefici net atribuït de 157 milions del quart trimestre de 2021, mentre que les seves vendes van créixer un 9,7%, fins a 5.422 milions. "El 2022 ha estat un any molt difícil per a Philips i els nostres grups d'interès, i estem prenent mesures fermes per millorar la nostra execució i augmentar l'acompliment amb urgència", ha admès Jakobs.

Retallades al sector tecnològic

Aquestes retallades de plantilla que es duran a terme a Philips també s'han produït en altres multinacionals tecnològiques com ara a Twitter, Google, Microsoft i Meta. La multinacional nord-americana adquirida per Elon Musk fa tres mesos i mig va acomiadar la setmana passada a alguna cosa més del 80% de la seva plantilla a Espanya, que s'ha quedat amb cinc persones. Els acomiadaments es van confirmar a la seva oficina a Madrid, que ja ha estat tancada, encara que continuarà tenint cinc empleats enfocats a vendes i negoci. L'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de Twitter va assolir a 24 dels 29 empleats i es durà a terme el pròxim 8 de febrer. S'ha fixat una indemnització de 33 dies per any treballat, davant els 20 que pretenia l'empresa en el seu inici.

Google va ser un altre dels gegants en sumar-se al tsunami d'acomiadaments que està colpejant a les companyies tecnològiques. Fa un parell de setmanes, Microsoft va anunciar que faria fora 10.000 empleats a tot el món; la catalana Wallbox va anunciar a mitjans de mes el cessament del 15% de la seva plantilla i Amazon va prendre la decisió d'acomiadar 18.000 treballadors arreu el món.

Aquestes empreses tecnològiques han viscut dos anys d'apogeu postpandèmia brutal, que és el que ha generat l'onada de contractacions, i ara, amb una conjuntura econòmica més endurida, s'han vist obligades a ajustar costos, d'allà els acomiadaments massius. El tecnològic ha estat un dels sectors més castigats el 2022. Els problemes de subministraments s'han unit a l'elevada inflació, sense oblidar que seguim en un període d'enduriment monetari. La cotització de l'any passat del NASDAQ (índex borsari dels Estats Units que recull als 100 valors de les companyies més importants del sector de la indústria de la tecnologia) és una evidència del sofriment del sector tecnològic.