Els pèrits del Banc d'Espanya designats per l'Audiència Nacional per analitzar si hi va haver un presumpte delicte d'estafa a l'ampliació de capital que va portar a terme el Banc Popular el 2012 mantenen que va complir tots i cada un dels requeriments legals. Fins i tot conclouen que l'operació va ser "un èxit". No obstant això, adverteixen que la informació facilitada als inversors va ser "escassa" i que els comptes no complien els requisits del Banc d'Espanya pel que fa a la classificació i cobertura de les operacions.

El document de 210 pàgines al qual ha tingut accés EFE, que va ser elaborat pels tècnics després de la petició efectuada pel jutge Santiago Pedraz el setembre de 2022, analitza els actius adjudicats del banc, l'adquisició del Banc Pastor, els recursos propis, el full d'emissió de l'ampliació de capital i si hi va haver o no perjudici per als inversors.

En aquesta causa apareixen com a investigats l'expresident del Banc Popular Ángel Ron; l'exvicepresident de l'entitat Roberto Higuera, i l'auditor de PwC José María Sanz Oliva, que va revisar els comptes d'aquest banc corresponents a l'exercici de 2012.

Entre les conclusions més rellevants dels experts del Banc d'Espanya destaca que "és un fet que l'ampliació de capital va ser un èxit, ja que es va subscriure per complet en el termini previst i fins i tot hi va haver sobredemanda de títols."

L'evolució del valor de l'acció en els mesos posteriors mostra que, en general, els inversors van considerar l'operació molt beneficiosa, produint-se des de molt aviat revaloritzacions rellevants de l'acció, fins i tot per sobre de la mitjana del mercat, afegeix el document.

A aquesta millora de la imatge del banc va contribuir que s'aconseguissin, "en gran mesura", els objectius previstos, entre d'altres la millora de les ràtios de cobertura de riscos i adjudicats, i deixar al banc en una posició sanejada que li permetia obtenir més rendibilitat, una cosa que veien amb bons ulls els inversors, indiquen els experts.

Amb independència de la rendibilitat que va obtenir cadascun dels inversors, fruit de les seves decisions privades d'inversió, "anar a l'ampliació de capital va ser una bona inversió".

Informació "escassa" als accionistes

Pel que respecta al full, els experts matisen que la informació facilitada sobre el pla de negoci va ser "escassa", i es va limitar a explicar "succintament" els resultats esperats en el trienni 2012-2014, sense incloure un compte de resultats complet i sense aportar detalls sobre "hipòtesi o variables macroeconòmiques en què es basava el pla, ni sobre la cobertura de la morositat." De tot això, sí que es va informar el Banc d'Espanya, però no als inversors.

Els pèrits admeten que els comptes anuals de 2011 i 2012 del Popular "no complien amb el marc comptable del Banc d'Espanya pel que fa a la classificació comptable de les operacions creditícies i la seva cobertura", fet que els experts atribueixen a l'efecte de la crisi de 2008.

Les reclassificacions a dubtosos de 2012 van ser molt superiors a l'esperat, indiquen els pèrits, i ja que aquestes previsions es van fer a finals d'any, "hauríem esperat un grau d'encert més gran en la previsió"; una part de les esmentades reclassificacions, assenyala el document, es va fer ja el 2013.

Malgrat tot, l'informe manté que el Popular va complir tots i cada un dels requeriments legals de capital durant el període analitzat, 2011 i 2012.

A més de les querelles que investiga el jutge Santiago Pedraz, el titular del jutjat central d'Instrucció número 4, José Luis Calama, investiga des de 2017 els dos últims equips gestors del Popular, liderats per Ángel Ron i el seu successor al capdavant de l'entitat Emilio Saracho, per presumptes delictes societaris.

Calama va obrir dues peces separades, una que investiga l'equip de Ron per l'ampliació de capital de 2016, i una segona sobre els 108 dies de mandat de Saracho, que se centra en un possible delicte de manipulació del mercat amb notícies falses per fer caure el valor de la cotització.