La companyia energètica de Siemens, Siemens Energy, ha presentat aquest dimecres uns resultats de l'any fiscal acabat el setembre amb pèrdues rècord, de 4.532 milions, gairebé 10 vegades més que els 467 que va perdre l'any passat. L'empresa ahir mateix va rebre el vistiplau a un aval estatal de 7.500 milions a Alemanya i també l'anunci que el govern espanyol treballarà amb bancs per salvar a la filial espanyola Siemens Gamesa amb la mateixa fórmula. L'energètica de Siemens culpa la filial espanyola, que va produir unes turbines amb errors tècnics, de les milionàries pèrdues.

En el seu comunicat, Siemens Energy assegura que els negocis que representen el 70% dels ingressos "van per bon camí per assolir els objectius" i detalla que ja s'han delimitat els "problemes de qualitat de Siemens Gamesa" i "continuen les mesures per canviar el rumb del negoci". Malgrat els contratemps, la cartera de comandes ha assolit un rècord de 112.000 milions d'euros. El rescat alemany, els avals espanyols, els ajuts del Pla Eòlic Europeu i un pla de desinversions han de portar la companyia a revertir les pèrdues el 2024 i tancar amb 1.000 milions de beneficis el pròxim any fiscal.

Encara que els problemes tècnics a les plataformes terrestres 4.X i 5.X ja han estat detectats i estan sent corregits i malgrat les previsions de millora, l'empresa alemanya reconeix que no preveu assolir la rendibilitat fins a l'any 2026. Els 5.000 treballadors espanyols, que estan amenaçats per unes desinversions que puguin emportar-se la filial espanyola, es mostren més optimistes després dels anuncis del govern espanyol. El futur de la companyia i els seus plans a curt termini, de tota manera, es coneixeran millor la setmana vinent, durant el Capital Market's Day que tindrà lloc dilluns.

"Capgirar la situació"

El president i conseller delegat de Siemens Energy, Christian Bruch, va destacar que en un any "de reptes sense precedents", la companyia "ha demostrat que pot capgirar la situació, ja que tots els negocis, a excepció de l'eòlic, han complert o superadament els seus objectius per a l'any", informa l'agència Europa Press.

"També estem veient progressos en la resolució dels problemes de Siemens Gamesa, ja que les dades de les turbines terrestres instal·lades confirmen les conclusions que ja anunciem. Mantenir un balanç sòlid continua sent una prioritat absoluta. El paper vital de Siemens Energy en la transició energètica continuarà impulsant el nostre creixement i èxit en els anys vinents", va dir.

Les vendes de l'empresa van augmentar un 9,9% en termes comparables, fins a 31.100 milions d'euros, i tots els segments, tret de Siemens Gamesa, van afavorir aquest creixement. Els negocis de Gas Services, Grid Technologies i Transformation of Industry van superar els seus objectius de vendes per a l'exercici, la qual cosa va ajudar la companyia a complir les seves previsions.

Pla de rescat

Respecte a l'acord per al seu 'rescat', va indicar que el govern alemany ha acordat que garantirà 7.500 milions d'euros d'un import total de 12.000 milions d'euros de garanties, dels quals 11.000 milions d'euros es proporcionaran a Siemens Energy a través d'un consorci de bancs.

A canvi, el govern federal rebrà de Siemens Energy un pagament estàndard de mercat. Els 1.000 milions d'euros restants seran aportats per un consorci addicional dirigit per Deutsche Bank.

A més, Siemens Energy AG i Siemens AG han acordat una estructura que cobreix el risc teòric d'impagament de les garanties donant accés a un import de primera pèrdua de fins a 1.000 milions d'euros, cobert per una penyora d'accions i per ajornaments de pagament.

Amb aquest acord, Siemens Energy va considerar que el seu creixement de les comandes en projectes clau per a la transició energètica pot assegurar-se ara a llarg termini, mentre es redueixen els riscos de les parts implicades. Tots els acords estan subjectes a l'aprovació formal de les parts implicades.