La indústria i les empreses auxiliars del sector dels semiconductors aplaudeixen la iniciativa interuniversitària que ha possibilitat la posada en marxa del nou màster universitari en enginyeria de semiconductors i disseny microelectrònic perquè avisen que per desenvolupar un ecosistema a Catalunya que cobreixi la cadena de valor d'aquesta indústria cal disposar de professionals formats en termes d'alta qualificació. Serà el curs 2024/25 quan s'iniciarà aquest ensenyament universitari, amb el màster que coordina la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC), amb la participació de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), i la col·laboració estratègica de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Però un dels aspectes més importants és que s'han recollit "les necessitats que ens ha traslladat la indústria per poder crear un màster ad hoc per a les companyies, que els doni resposta a la situació actual, però també al futur", ha manifestat el professor de l'ETSETB, Antonio Rubio, que aquest dijous ha presentat el contingut de la nova titulació, de la qual serà el cap d'estudis. El professor Rubio ha insistit que s'han recollit propostes provinents de la indústria, com ara que entre els ensenyaments del màster calia incloure-hi els processos de verificació que accelera i optimitza el procés de disseny dels semiconductors. Rubio també ha destacat que es tracta d'un màster que neix amb la vocació de ser flexible i "anar-se adaptant a un sector que està evolucionant i que està despertant un interès creixent arreu del món". Per a aquesta labor, en el procés de creació del màster, les cinc institucions que l’impulsen han estat estretament en contacte amb Fabcat, una agrupació de professionals i empreses de microelectrònica que, d'ençà d'uns anys, promou Catalunya com a ubicació de fàbriques de semiconductors i l’atracció d’inversió productiva.

En aquest sentit, el director general Cisco Spain & Portugal, Andreu Vilamitjana, s'ha felicitat per la iniciativa, que reforça l'aposta per un futur industrial basat en el disseny de semiconductors. Vilamitjana ha recordat l'aposta que ha fet la multinacional per Barcelona, amb un centre de disseny de circuits integrats dels microxips, "dels més avançats"que s'ha pogut tirar endavant gràcies a la col·laboració publicoprivada. El directiu ha subratllat que Barcelona posseeix un ecosistema important —"una de les raons per les quals Cisco ha obert el centre aquí", ha dit— i hi ha accés a talent, però ha advertit que caldrà un nombre important de professionals altament qualificats en el sector, que a Espanya és una demanda creixent, que actualment se situa entre els 600 i 700 professionals cada any.

En el mateix sentit s'ha expressat el cofundador i director financer de l'empresa de microelectrònica Imasenic, Adrià Bofill. El directiu d'aquesta pime, especialitzada en el desenvolupament de sensors d'imatge, ha declarat que cal descartar que el talent vindrà també de l'estranger, perquè els processos d'autonomia estratègica s'estan donant a tot el món i, per tant, les empreses fan tot el possible per retenir el talent local. Segons Bofill, cal potenciar la formació de nous professionals, "d'una nova generació de talent" per a la indústria del disseny i fabricació de semiconductors i microelectrònica, de fet, aquesta combinació és un dels elements que fa especial el màster universitari. Aquesta nova titulació respon a la necessitat de procurar retenir tot el talent possible, i a mitjà i llarg termini generar talent local i continuar atraient l'internacional.

Suport a la fabricació i el disseny

Aquest primer màster a Catalunya, que s'impartirà en anglès, ofereix formació cientificotècnica avançada i especialitzada en el disseny i fabricació de circuits integrats, digitals i analògics en el seu vessant tecnològic i investigador; que donarà resposta a la indústria microelectrònica arran de la crisi de microxips que es va iniciar el 2020. A més, ofereix dues especialitats, una en enginyeria de semiconductors i una altra en disseny microelectrònic, totes dues amb la possibilitat de dur a terme pràctiques professionals en empreses tecnològiques. 

La tecnologia de semiconductors i microelectrònica és un pilar fonamental en l'actualitat, ja que és la base de dispositius electrònics que fan possible la comunicació, la computació, la medicina i molts altres aspectes de la societat actual. A l’especialitat d’Enginyeria de Semiconductors, es capacitarà per a l’ús de les tecnologies de xips microelectrònics en diferents vessants, com la fabricació en sala blanca, l’encapsulat, la caracterització i anàlisi de fiabilitat, així com la comprensió física dels fenòmens esdevinguts als dispositius semiconductors actuals i emergents. L’especialitat de Disseny Microelectrònic té com a objectiu formar en disseny de circuits i sistemes microelectrònics integrats, digitals i analògics en tecnologies avançades.

Els estudiants del nou màster, que per al primer curs ofereix 30 places, tindran accés a laboratoris equipats amb tecnologia punta i podran participar en projectes de recerca innovadors. Un d’aquests laboratoris serà la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l’IMB-CNM, una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) de 1.500 m² que proporcionarà als estudiants una oportunitat única per introduir-se en el món de les tecnologies microelectròniques des d’un vessant més pràctic i aplicat.