El sector de la piscina s'ha posat la bena abans de la ferida. A causa de les previsibles restriccions d'aigua l'estiu vinent a causa de la sequera, els seus portaveus empresarials adverteixen que el consum de les piscines és mínim i que despleguen diverses funcions socials: espai per a l'esport, de socialització o com a refugi climàtic.
Pedro Arrebola, president de l'Associació Espanyola de Professionals del Sector de la Piscina (ASOFAP), va mostrar aquest dilluns la seva "preocupació" per les previsibles restriccions a l'ompliment de piscines l'estiu vinent. En la inauguració del saló firal Piscina&Wellness Barcelona, va apuntar que les piscines només suposen el 0,11% del consum d'aigua a Espanya. "Estem parlant d'un consum ínfim", va reiterar en declaracions a l'ACN.
Per la seva banda, el president d'aquest saló firal i de Fluidra, Eloi Planes, va reclamar a les administracions "un pla d'infraestructures real" per abordar la sequera i l'escassetat d'aigua.
Aquesta edició de Piscina&Wellness es proposa de difondre "l'impacte social" de les piscines, especialment per al "benestar individual i social de les persones". Precisament, a partir d'aquest dimarts s'ha programat el primer Pool Horizons Summit per mostrar la contribució de les piscines a la creació d'"entorns urbans més saludables i sostenibles" a escala global.
Casos d'èxit
S'exposaran quatre casos d'èxit anomenats "Best in class". El primer és el projecte +POOL, una piscina flotant amb forma de creu que permetrà als habitants de Nova York banyar-se al riu Hudson. El segon, Nager à Paris, es tracta d'un pla per modernitzar el parc de piscines públiques de la capital francesa i proveir d'àrees de bany urbanes, recreatives i familiars a tots els districtes. El tercer és el projecte sud-africà de contenidors de transport marítim transformats en centres de natació portàtils per ensenyar a nedar la població, especialment nens i joves. I, finalment, s'analitzarà el paper social que van tenir les piscines per acabar amb la segregació racial a Amèrica.
En la setzena edició del saló Piscina&Wellness Barcelona que va començar aquest dilluns s'espera rebre uns 14.000 visitants, un 27% més que en l'última edició celebrada el 2021. La superfície comercial ha augmentat un 54%, fins als 40.000 metres quadrats. L'esdeveniment reuneix 360 empreses, el 68% internacionals, de fins a 30 països, i a més de 600 marques, que exhibeixen solucions tecnològiques per a piscines, espais wellness i diferents instal·lacions. Espanya és el quart país del món i el segon a Europa amb més piscines.
Tendències
Al llistat d'expositors apareixen algunes de les firmes líders del sector com Fluidra, Hayward, Fairland o Aquavia Spa. En declaracions a Efe, Eloi Planes va apuntar que "les tendències bàsiques estan vinculades a la sostenibilitat i a la digitalització" i que "els sectors amb més oferta són els de construcció de piscines i depuració, sobretot les bombes i filtres".
El director del saló, Ángel Celorrio, va precisar que les piscines de l'exposició s'han omplert amb aigua de mar com a mesura per potenciar la sostenibilitat de l'esdeveniment. En el certamen destaca l'espai Outdoor Living Experience, amb mobiliari, accessoris i serveis de paisatgisme per al disseny d'exteriors que envolten les piscines. En la imatge superior, d'esquerra a dreta, Ángel Celorrio, Eloi Planes i Pedro Arrebola.