Scytl, empresa especialitzada en vot digital, ha presentat sol·licitud de concurs voluntari de creditors i de liquidació per la impossibilitat de fer front a els despesis corrents i donar continuïtat al seu negoci. La decisió l'ha pres la matriu del grup, Innovative Solutions Ecosystem, antiga Service Point Solutions, ha presentat el concurs aquest dimecres als jutjats mercantils del Barcelona.

En una comunicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Innovative Solutions Ecosystem ha explicat que Scytl ha sol·licitat el concurs de creditors a causa de les contínues pèrdues operatives i la manca de recursos per finançar el seu capital circulant, en no haver aconseguit obtenir fonts de finançament o inversió alternatives.

Tant Scytl com la matriu Innovative Solutions Ecosystem acumulin un seguit de situacions financeres complexes. De fet, aquesta és la segona vegada en tres anys que la situació econòmica de Scytl és complicada. En l'ocasió anterior, el 2020, Innovative Solutions Ecosystem va vendre un 75% del seu capital al grup irlandès Grenadier Holdings (anteriorment Paragon).

La companyia Scytl, constituïda a Barcelona el 2001, va expansionar-s'internacionalment a partir de la seva taverna en el sistema de recompte de vots en eleccions com les catalans de 2015 i les municipals i el Parlament Europeu a Espanya del 2019, però la companyia va defugir d'assumir el recompte del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. També va treballar per a les eleccions de 2016 als Estats Units. Malgrat tot, la companyia va haver d'admetre algunes irregularitats en el recompte dels vots de les municipals i europees de 2019, a els que és va sumar també la polèmica pels vots emesos durant les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, aquell mateix any, i que van acabar resolent-es per via judicial. No obstant això, aquests fets no van impedir que la Generalitat atorgués, per concurs, a la mateixa companyia el sistema de vot electrònic per a les últimes eleccions a les cambres catalans, el passat mes de setembre.

Scytl és va fundar el 2001 com a spin-off d'un grup de retanca de la Universitat Autònoma de Barcelona, pioner donis del 1994 en la investigació de solucions de seguretat per a la indústria del vot electrònic. La firma és va especialitzar en el desenvolupament tecnològic per a la seguretat aplicada als processos electorals i ha treballat per l'Agència de Seguretat Francesa, l'Institut de Tecnologia de les Forces Aèries Nord-americanes, la Universitat Trondheim a Noruega, la Universitat de Friburg a Suïssa. En el seu moment de millor reputació, aquesta firma és va perfilar com un seriós competidor per a Indra, multinacional espanyola que durant any s'ha encarregat dels escrutinis electorals a Espanya.