El Santander continua ajustant la seva plantilla als Estats Units, un mercat on ha reduït el seu benefici a la meitat l'últim any i també ha perdut eficiència i rendibilitat. El banc ha eliminat 320 llocs de treball (en oficines) en el que portem any. Segons va avançar Bloomberg aquest dilluns, l'ajustament es produeix dins del procés de transformació digital en el qual es troba el banc que presideix Ana Botín, que busca ser més digital, créixer en banca d'inversió i reduir la seva activitat en banca comercial.

Però el d'aquest 2024 no ha estat l'únic ajustament d'ocupació que el Santander ha realitzat al país nord-americà recentment, l'any passat ja va reduir la seva plantilla en unes altres 1.120 persones, segons reflecteix el seu últim informe financer, on també s'aprecia el tancament de bona part de la seva xarxa d'oficines.

De fet, els Estats Units són l'únic mercat on el banc compta ara amb menys empleats que el 2022 perquè a tots els altres països fins i tot ha augmentat personal. Per exemple, a Mèxic ha elevat la seva plantilla en unes altres 2.000 persones durant 2023, al Brasil el gairebé 1.800 i al Regne Unit en unes altres 1.100.

Amb el nou ajustament, Santander USA rondarà els 13.100 empleats aquest exercici, davant els 14.610 que tenia a tancament de 2022. Pel que haurà reduït en gairebé un 10% la seva plantilla al país en poc més d'un any. El que es tradueix en més de 1.400 persones.

El Santander tanca un 14% de sucursals

Al seu informe financer, el Santander explica que la transformació del negoci als Estats Units està fent que el banc acabi amb els negocis de poca escala i rendibilitat limitada. I en aquest context, l'entitat ha reduït l'oferta de productes minoristes en un 52% (per exemple, ha deixat de donar hipoteques) i la xarxa de sucursals en un 14% davant 2022. El que explicaria l'important procés de sortides iniciat l'any passat.

Alhora, el Santander recorda que està aprofitant les capacitats digitals de tot el grup per avançar en el seu objectiu de convertir-se en un banc digital amb sucursals als Estats Units. L'entitat creu que una solució de banca de consum totalment digital "modernitzarà el negoci, impulsarà l'escalabilitat i reduirà el cost".

En aquest sentit, el Santander destaca que està fent els passos necessaris per llançar la seva nova plataforma digital de dipòsits als Estats Units durant el tercer trimestre de 2024. El seu objectiu és que tots els clients de banca minorista al país siguin a la nova plataforma l'any 2025, segons va revelar Botí en la conferència amb analistes el mes de gener passat.

La plataforma "que tècnicament ja està en funcionament i es troba en procés d'aprovació regulatòria" també hauria d'impulsar l'eficiència del banc, que ha empitjorat l'últim any.

La seva ràtio d'eficiència (com més baixa, millor) és del 51%, la més alta a nivell grup. Al Brasil, per exemple, la ràtio d'eficiència del Santander és del 34%, i a Portugal, del 27%, les més baixes del grup. Però als Estats Units ha augmentat respecte al 2022.

La presidenta del Santander va destacar en la seva conversa amb els analistes que "no són, ni volen ser" un banc minorista per complet als Estats Units com ho són a Mèxic, Espanya o altres països. "Som un banc de consum i el nostre objectiu és créixer en segments en els quals tinguem escala local, o puguem aprofitar la contribució del grup".

Amb els ajustaments i la transformació iniciats pel banc l'any passat, el Santander s'ha fixat com a objectiu estalviar al voltant de 400 milions en el seu negoci de consum als Estats Units de cara al 2025.

El Santander guanya gairebé un 50% menys l'últim any

Els números de Santander USA no han estat bons a l'últim exercici. A més de perdre eficiència, l'entitat va reduir un 48% el seu benefici (fins a 932 milions d'euros) entre altres motius, perquè les seves provisions van créixer en un 49%, fins a un total de 2.600 milions davant els 1.744 milions d'un any abans.

L'esmentat augment es va produir en un context en el qual la taxa de morositat del banc va pujar del 3,25% al 4,57%. Així mateix, l'entitat va reduir el seu marge d'interessos en els Estats Units un 6,5% malgrat el context de tipus d'interès elevats (que al país assoleixen el 5,5% davant el 4,5% d'Europa).

També va reduir en gairebé un 15% la seva exposició a fons d'inversió en els Estats Units, sent l'únic país en el qual decreix. I va perdre gairebé un 3% de dipòsits. El Santander també ha perdut rendibilitat en aquest mercat. El seu ROTI (de l'anglès, Return On Tangible Equity) que mesura la rendibilitat sobre el capital tangible, ha baixat el 6,07% des del 9,4% d'un any abans.

El banc atribueix aquests resultats a les pujades de tipus i als costos de transformació.