El Santander preveu assolir els 200 milions de clients el 2025, la qual cosa suposa captar en tot just tres anys un 25% més o 40 milions més, segons l'anunciat aquest dimarts pel banc que presideix Ana Botín, que presenta el seu nou pla estratègic davant d'analistes i inversors a Londres. Aquest avanç, afegeixen, els permetrà augmentar els ingressos actuals (52.154 milions d'euros) fins a un 8% cada any entre 2023-2025, i en suma créixer a doble dígit en el període.

El nou full de ruta del Santander també passa per millorar la política de retribució a l'accionista amb un payout de fins i tot 50% del benefici des del 40% actual, tant amb dividends en efectiu com amb recompres d'accions. En aquest context, el consell d'administració del banc sotmetrà a votació en la pròxima junta general d'accionistes, prevista per al 31 de març, un dividend final en efectiu per acció de 5,95 cèntims d'euros, amb càrrec als resultats de 2022.

Amb això, el dividend en efectiu total del Santander serà d'11,78 cèntims d'euro per acció, un 18% més que l'any anterior. El banc també anuncia un nou programa de recompra d'accions per valor de 921 milions d'euros, després d'haver rebut la corresponent aprovació regulatòria. El que fa que, una vegada completades aquestes accions, la remuneració total a l'accionista per a 2022 haurà estat de 3.842 milions d'euros (entorn del 40% del benefici ordinari de 2022), repartits entre dividends en efectiu (1.942 milions d'euros) i recompra d'accions (1.900 milions d'euros), el que suposa una rendibilitat equivalent per sobre del 8% 2

De cara al 2025, el banc càntabre també es fixa com a objectiu aconseguir un retorn sobre el capital tangible (RoTE) del fins al 17% des del 13,4% de 2022. I que la ràtio d'eficiència baixi el 42% a final de pla estratègic des del 45,8% actual. Així mateix, l'entitat preveu mantenir la ràtio de capital CET1 fully loaded per sobre del 12%, segons els plans avançats pel Santander al mercat abans del seu Investor Day a la capital del Regne Unit, el primer amb Héctor Grisi com a conseller delegat, si bé, va agafar les regnes del banc el passat 1 de gener.

En una nota, el banc posa en relleu que el 2022 va obtenir resultats rècord de més de 9.600 milions gràcies als mercats locals on està present, la seva escala i les capacitats comercials dels seus negocis i xarxa globals, que li permetran ara augmentar el nombre de clients i els ingressos al mateix temps que redueix el cost de servei i millora l'aportació de valor al client i l'eficiència.

"Santander ha demostrat la seva capacitat per assolir els seus objectius estratègics", destaca el banc. Des de 2014, el banc ha atret més de 40 milions de clients; ha augmentat la seva ràtio de capital CET1 fully loaded del 8% a més del 12% i la proporció d'actius que obtenen un retorn per sobre del cost del capital del 40% al 80%, mentre que ha incrementat el RoTE de l'11% al 13,4%.

A més, afegeixen, Santander inverteix "en motors de creixement estratègic" com Openbank, el banc natiu digital més gran d'Europa per dipòsits, o PagoNxt, la plataforma de pagaments del grup que ja es reflecteixen en els resultats del banc. Així, els seus negocis globals, Santander Corporate & Investment Banking i Wealth Management & Insurance, les unitats de finançament d'automòbils i PagoNxt, la plataforma de pagaments del banc, van generar més del 30% dels ingressos del Santander i del 50% del benefici el 2022.

Ara, el banc que presideix Ana Botín espera que l'aportació als ingressos al grup d'aquests negocis augmenti fins i tot més del 40% per a l'any 2025 i que els ingressos per comissions superessin el 50%; En matèria de sostenibilitat, l'entitat destaca que ja ha mobilitzat 94.500 milions d'euros en finançament verd entre 2019 i 2022, amb l'objectiu d'assolir els 120.000 milions el 2025.

I que l'any passat, va fixar tres nous objectius intermedis de descarbonització per a tres de les carteres més intensives en carboni (energia, aviació i acer), que es van sumar als objectius ja anunciats el 2021; D'altra banda, el banc assenyala que ha facilitat l'accés a serveis financers a més de 10 milions de persones des de 2019, la qual cosa li permet superar amb tres anys d'antelació el seu objectiu. I en aquest context, el banc ha incrementat la meta en cinc milions de persones addicionals per a l'any 2025.