Santander i BBVA, els bancs espanyols amb més presència internacional i els més grans per volum d'actius, han posat el focus durant els últims anys en augmentar la base de clients, creixent a tots els mercats on són presents. El banc que presideix Ana Botín gairebé doblega el de Carlos Torres, el primer compta amb gairebé 160 milions de clients i el segon, frega els 90 milions, segons les dades aportades per aquestes entitats a tancament de 2022.

Tanmateix, el ritme a què creix BBVA des de fa tres anys és molt més gran i comença a fer-li ombra en alguns països, com Espanya. A nivell grup, BBVA ha captat un 60% més de clients que el Santander a l'últim exercici. En concret, 11,2 milions davant els 6,9 milions del Santander. I el 2021 la diferència va ser encara més gran.

Aquell any, el basc va sumar uns altres 8,7 milions de clients a nivell grup i el càntabre 4,7 milions, un 85% menys. Igual com en 2020, un any en què BBVA va captar 7,2 milions de nous clients i Santander la meitat, 3,2 milions, segons les dades recopilades per ON ECONOMIA.

L'elevat ritme de captació de BBVA en els últims anys va portar a l'entitat el novembre de 2021, quan els seus directius van presentar el nou pla estratègic 2021-2025, a fixar-se com a objectiu sumar en aquell període uns altres 10 milions de clients i que 3,6 milions fossin a Espanya. D'aquesta manera BBVA deuria en finalitzar el pla -en dos anys- amb 93 milions.

Però el banc ja frega els 90 milions després de batre un nou rècord durant 2022, així que el seu president, Carlos Torres, donava per fet aquesta setmana durant la presentació de resultats que assoliran abans aquesta xifra. També destacava que, dels més d'11 milions de clients que han sumat l'últim any, uns 5,5 milions són clients objectius, és a dir, els que de veritat interessen als bancs: els vinculats.

Ana Botín també comparteix aquest argument. De fet, aquest dijous posava en relleu que a Santander ja han arribat els 27 milions de clients vinculats. Això vol dir que gairebé un 17% de tots els seus clients tenen el seu compte principal al Santander, i per exemple, domicilien la seva nòmina o rebuts en ella, contracten assegurances o fons. A més productes, més vinculació.

55c61c9456052d687dcac85395335e20d82990a1w
El president i el conseller delegat de BBVA

A Espanya, tant Santander com BBVA s'han centrat en això l'últim any. Ambdues entitats han llançat durant 2022 diferents campanyes comercials en les quals regalaven diners a aquelles persones que s'obrissin obrir per primera vegada un compte i domiciliessin els seus ingressos. Això ha portat Santander a captar el 10% dels nous clients al nostre país.

"Malgrat un entorn macroeconòmic complex, hem augmentat la base de clients a Espanya en més de 700.000 clients el 2022, creixent en cada trimestre de l'any", destacava la presidenta del Santander, Ana Botín, en la presentació de resultats.

Però BBVA ha captat més d'un milió de clients a Espanya durant el passat exercici, segons ha confirmat aquest mitjà. El 2021 ja en va incorporar uns altres 711.000. El conseller delegat de l'entitat, Onur Genç, explicava que l'app del banc és "líder a Espanya" per les seves funcionalitats, així que han decidit estendre-la i operar sota un model 100% digital -sense oficines, únicament amb aquesta app- en altres mercats.

El banc ha començat a fer-ho a Itàlia, on va aterrar a finals de 2021 amb l'objectiu de captar uns 50.000 clients el primer any. Però en tot just 12 mesos ja superaven els 160.000, "tres vegades més del que esperàvem" confirmava el CEO. Genç espera "repetir aquesta xifra" el 2023 i poder traslladar aquest model de negoci als mercats on la digitalització està augmentant.

Santander i BBVA recuperen empleats a Espanya

A més de guanyar clients, Santander i BBVA han començat a recuperar empleats a Espanya. Després de més de dos anys marcats pels acomiadaments a la banca, a base d'Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) i prejubilacions, que perseguien estalviar costos en un context marcat pels tipus d'interès negatius i un fort avanç de la digitalització, ara aquestes dues entitats comencen a contractar.

Segons apareix registrat en el seu últim informe financer, Santander tanca l'exercici amb 26.839 empleats al nostre país, 824 més que l'any anterior. La presidenta de l'entitat assenyalava que el banc ha contractat molts enginyers. Si bé, els perfils amb un alt component de matemàtiques, tecnologia o enginyeria, coneguts com a STEM (per les sigles en anglès de Science, Technology, Engineering, Mathematics) són els que més demanda ara el sector financer i en general totes les empreses.

Per la seva part, BBVA acaba l'any amb 25.945 treballadors a Espanya, 1.102 més que el 2021. A més de gestors comercials d'oficina i personal d'acompanyament digital, el banc va anunciar l'any passat que incorporaria a la seva plantilla a desenvolupadors de programari i especialistes en data per accelerar la transformació digital del banc. En total, l'entitat ha fitxat fins a 2.000 nous treballadors d'aquest àmbit i 400 d'ells a Espanya.