El Sabadell presentarà el seu nou full de ruta a tres anys el 24 de juliol a Barcelona, però atesos els últims esdeveniments ja ha revelat alguns dels seus plans. El banc que presideix Josep Oliu i dirigeix César González-Bueno vol centrar-se a créixer a Espanya ara que ha venut TSB, la seva filial al Regne Unit. Encara que no vendrà el seu banc a Mèxic donat la seva mida.
"Amb la venda de TSB hem vist l'oportunitat de generar valor per als accionistes i de passada ens permet tenir més focus a Espanya", explica el conseller delegat. "Es valora cada vegada més que les empreses s'especialitzin en un mercat i des de fa temps crec que el mercat esperava que tinguéssim el focus a Espanya, un mercat on tenim un gran futur."
El Sabadell ha defensat en el passat, com molts altres bancs, que tenir el negoci diversificat evita el risc. Així, si les coses van bé a Espanya, però malament al Regne Unit, el mal és menor. Però González-Bueno defensava aquest dimecres que l'escenari ha canviat. D'una banda, perquè els mateixos inversors demanen l'entitat que no diversifiqui. I per una altra, perquè l'entorn a Espanya és ara molt favorable per créixer.
"A Espanya l'entorn és de molt baix risc. Des del punt de vista macro està en una posició molt sòlida i a més, el negoci de pimes és poc atacable. De tots els mercats que es van menjant els nous competidors, el de pimes és fora perquè és un negoci que necessita proximitat i confiança. Així que es donen les dues coses i l'entorn és segur per no necessitar diversificació".
Tanmateix, el Sabadell ha rebutjat per complet sortir de Mèxic, on porta més d'una dècada. El banc va arribar al país asteca fa més de 30 anys amb una oficina de representació, però no va ser fins a 2014 quan va engegar la seva filial. El 2020 va abandonar el negoci de banca de particulars i es va centrar en la banca corporativa. Però de nou el 2024 va tornar a oferir banca de particulars, encara que d'una altra manera, amb una oferta exclusivament digital.
"A Mèxic la situació és diferent. En aquest moment no hi ha cap previsió d'abandonar el país", assegura el CEO. Principalment per la mida. TSB va aportar als resultats del grup 253 milions dels 1.827 milions que va guanyar el Sabadell l'any passat, la xifra anual més gran des de la seva adquisició el 2015. I Mèxic, 57 milions del total.
No obstant això, el Sabadell ha confirmat que encara que ven TSB al Santander, continuarà amb una oficina de representació a Londres per poder continuar oferint servei als seus clients allà, principalment empreses. El banc també té sucursals i oficines de representació en altres ciutats com Miami, Nova York, Lisboa, París, Dubai, Xangai o Pequín.
El Sabadell treu suc a la venda de TSB
El Sabadell ja no inclourà TSB en el nou pla estratègic que presentarà davant d'inversors i analistes a finals de mes perquè passarà en mans del Santander UK en el primer trimestre del 2026. L'entitat l'integrarà al seu perímetre per convertir-se en el quart banc més gran del Ren Unit.
Amb les plusvàlues de l'operació, el Sabadell pagarà un dividend extraordinari i històric als seus accionistes, que afegit a l'ordinari assolirà els 3.800 milions d'euros, al voltant del 28% del valor en Borsa total del banc, en menys de 12 mesos.
Els accionistes, mentrestant, han de decidir si accepten l'oferta de canvi proposada pel BBVA. El Sabadell estima que ho faran al setembre, però no descarta que sigui a l'agost. Aquell mes, el banc català també ha convocat una junta perquè els seus inversors li donin el vistiplau a la venda de TSB. De manera que es presenten uns mesos molt agitats per als accionistes.
Malgrat produir-se enmig de l'opa, el CEO del Sabadell assegura que la venda de TSB no tingut per objectiu frenar aquesta operació. Assegura que s'ha fet per treure valor i a més, considera que ha estat molt bona operació pels números i perquè els desembarassa el camí per créixer a Espanya, on no es veu fusionant-se a curt termini, però potser sí en el llarg.
"Sabadell va adquirir per 1.700 milions de lliures TSB el 2015 després d'ampliar capital i ara rendim per un import total de 2.900 milions de lliures. A més, hem rebut dividends i en total ens dona 3.400 milions, que és el doble de 1.700 milions. Hem doblat en deu anys i els inversors diuen que és la millor operació al Regne Unit dels últims deu anys".