El Sabadell ha tancat un primer trimestre rècord i promet que els resultats continuaran sent igual de bons la resta de l'any. Tant és així, que el banc ha revisat a l'alça els objectius del 2024 "després d'un trimestre més bo del que s'havia anticipat". Una cosa que comença a ser habitual al banc que dirigeix César González-Bueno, que pràcticament cada trimestre dona un nou guidance al mercat.

Per al conjunt del 2024 pronosticava un creixement d'un dígit baix (de l'1,5%) del marge d'interessos que ara eleven al 3%. I una rendibilitat (ROTE) de l'11,5% que ara, asseguren, superarà el 12%. Encara que mantenen sense canvis les seves previsions de costos recurrents (esperen que pugin un 2,5%), de comissions (preveuen una caiguda del 3,1%) i del cost de risc, que esperen portar per sota de 55 punts bàsics.

"Hi ha una millora clara", destacava el conseller delegat aquest dijous en la presentació de resultats, on fins i tot anticipava que la rendibilitat "serà encara més gran l'any 2025". Encara que aclaria que l'any que ve "el resultat i marge d'interessos a Espanya decaurà". Al contrari, TSB, la seva filial britànica, que aquest exercici es troba "en fase de transició", serà la que més creixi i impulsi la rendibilitat del grup.

Entre gener i març, Sabadell va guanyar 308 milions, un benefici rècord en què Espanya va aportar 252 milions, gairebé un 84% més que l'any passat. Al contrari, TSB, la filial britànica, va reduir els guanys gairebé un 15% i va aportar 46 milions d'euros; I Mèxic va disminuir també la seva contribució un 25%, fins als 11 milions.

El CEO avançava que el compte de resultats a Espanya es moderarà. "Hi ha hagut un salt cap a dalt per la pujada de tipus, però ara que han pujat molt s'estabilitzaran". Reconeixia que "és difícil saber" quant abaixarà els tipus el BCE, però les seves previsions apunten a tres baixades el 2024 i algunes més el 2025, fins que els tipus arribin a un entorn on l'economia pugui créixer, la inflació estigui controlada i els marges empresarials siguin més raonables.

L'escenari és molt diferent del Regne Unit, on Sabadell és present a través de TSB. "El 2024 és un any de transició per a TSB, hi ha comprensió de marges per un tema molt tècnic que fa que no et beneficiïs de les pujades de tipus immediatament, sinó al llarg del temps", explicava.

El banc preveu que en la segona meitat del 2024 i sobretot el 2025, el 2026 i el 2027, els comptes de TSB "siguin molt més positius" del que estan sent en aquest moment. "El marge d'interessos millorarà a partir de llavors, els costos es reduiran pel programa de reestructuració i de més eficiència que s'està desenvolupant, i el cost de risc serà estable. Per tant, el benefici hauria d'augmentar".

TSB redueix la seva plantilla en 112 persones

Sabadell va posar en marxa a principis d'any un procés de reducció de costos per enfocar-se en la seva activitat principal, la vinculada a la venda d'hipoteques, en la qual ha estat històricament especialitzada. Els costos de TSB van tornar a incrementar-se el 2023 a causa d'uns salaris i uns costos de tecnologia més elevats, segons l'entitat.

I per aquesta raó, el grup va decidir aplicar un pla d'eficiència de 53 milions de lliures (uns 62 milions d'euros) que tindrà impacte el 2024 i 2025. Dels quals, 29 milions de lliures seran costos de reestructuració i 24 milions, per deterioraments.

El grup va tancar el 54% de la seva xarxa d'oficines al Regne Unit entre 2020 i 2023, i actualment compta amb 211 sucursals a peu de carrer. També va reduir la plantilla en un 19% en el mateix temps, fins als 5.426 empleats. Però a tancament de març, ja reflecteix la sortida d'uns altres 112 treballadors del banc. El seu pla passa per arribar a les 300 sortides, segons va anunciar als sindicats.

L'objectiu del banc català és portar la ràtio d'eficiència (com més baixa, millor) de TSB al 58%, en línia amb la seva competència al Regne Unit, actualment és del 63%.