El Banc Sabadell ha apujat el sou base de la seva plantilla un 2,25%. El banc que dirigeix César González-Bueno, que defensa haver pres aquesta decisió —de manera unilateral— per demostrar la seva voluntat en millorar les remuneracions dels treballadors ara que la negociació del nou Conveni Col·lectiu de la banca està bloquejat, ajustarà la pujada a l'alça quan finalment hi hagi un acord entre els sindicats i la patronal, que tornaran a reunir-se el proper 25 d'abril.

D'aquesta manera, si finalment es pactés una pujada a nivell conveni, de per exemple el 5% per a aquest any (com ja s'ha acordat als bancs de CECA), la resta de bancs adherits a l'Associació Espanyola de Banca (AEB) com Santander, BBVA o Bankinter, hauran de pagar a les seves plantilles amb caràcter retroactiu l'esmentada pujada des del mes que comenci a aplicar-se.

Mentre que el Sabadell només hauria de pagar la diferència perquè ja al març ha millorat la remuneració dels seus treballadors un 2,25% i també ha abonat la pujada de gener i febrer, segons confirmen fonts sindicals.

El conseller delegat de l'entitat presumia d'haver pres aquesta iniciativa dimecres durant la celebració de la junta d'accionistes del Sabadell, a Alacant. "Som l'única entitat que ha realitzat aquest avançament a compte", defensava González-Bueno després de les protestes de la seva plantilla per la pèrdua de poder adquisitiu dins i fora de la junta.

Els sindicats valoren la mesura posada en marxa pel Sabadell, que és molt similar a la que va adoptar Abanca a començaments d'any, però no creuen que serveixi per fer pressió en les negociacions amb AEB, "com si van servir les del banc gallec per pressionar en les negociacions amb CECA", expliquen.

I és que Abanca, que forma part de la patronal de l'excaixes d'estalvi (CECA) va decidir també de manera unilateral el mes de gener passat incrementar el salari de la seva plantilla en un 8% enmig de les negociacions del nou Conveni Col·lectiu.

La diferència, expliquen, és que Abanca va fer un pagament real del 8%, i a més de ser una pujada més potent que la del Sabadell, el banc va assumir que si es passava i el que es pactava a nivell conveni era menys, no els recuperava.

Però al Sabadell, afegeixen, "aquest 2,25% s'està aplicant amb clàusula d'absorció i compensació i no està arribant ni al 60% dels treballadors. A més, es va anunciar per carta uns dies abans de les aturades convocades al març pensant que això anava a acontentar la gent, però ha quedat reflectit que no, perquè acabem en vaga general i va ser un èxit".

El gran escull de la negociació

La clàusula d'absorció i compensació és el principal escull del Conveni Col·lectiu de banca que AEB i els sindicats estan negociant, segons ha reconegut fins i tot el CEO del Sabadell, que va assegurar "estar desitjant" tancar un acord. "Ho dic de veritat, ens agradaria i farem el possible en tots els àmbits, parlant també amb els nostres" (referint-se a l'AEB).

Els empleats de banca que cobren complements variables no es beneficien d'aquest tipus de pujades perquè són absorbibles. És a dir, a priori, el banc pot aplicar, per exemple, un 5% d'increment salarial sobre el salari base, però després resta els complements, per la qual cosa finalment no hi ha pujada. I com al sector financer, la immensa majoria de treballadors cobra complements variables (depenent del banc entre el 60% i el 70% del total de la plantilla) les pujades no arriben ni a la meitat dels treballadors, una cosa que rebutgen els sindicats.

Així, González-Bueno va reconèixer que "la no absorció i compensació és un tema clau" on han de posar-se d'acord perquè ara mateix "estan en punts diferents". L'executiu va explicar que els sindicats volen que s'apugi el salari a tothom per igual, "fins i tot a la gent que és molt per sobre del conveni", però a les entitats els sembla "un plantejament igualitari" que no comparteixen.

La plantilla cobra una extra pels beneficis del banc

A la junta, el CEO del Sabadell també va recordar que aquest mes d'abril, els treballadors del banc rebran "un pagament extraordinari" pels "bons resultats" de 2023, any en què el banc ha guanyat més de 1.300 milions.

La paga RAE, que aplica sobre aquells que són al Conveni Col·lectiu, és d'una mensualitat i mitja de la retribució fixa. Però els sindicats la rebutgen perquè també és absorbible i compensable.

"En el millor dels casos, el que cobra, cobra mitja paga. De mitjana, uns 700 euros, encara que depèn del salari de cada un", conclouen.