Amb el nou impost sobre els ingressos extraordinaris de les grans energètiques en el rerafons després de la seva aprovació en el Congrés dels Diputats, els negocis de la petroliera Repsol s'apropen al tancament de l'exercici amb un balanç més que favorable. Al final del tercer trimestre de l'any, la companyia guanyava 3.222 milions d'euros, un 66,2% més que en el mateix període de 2021, per l'alça de preus dels hidrocarburs, i un negoci que gairebé es va triplicar (194,2%) assolint els 4.564 milions.

Un 60% de l'activitat de la petroliera es va realitzar en mercats internacionals, en concret en l'àrea d'exploració i producció d'hidrocarburs (upstream), que va obtenir un resultat de 2.431 milions d'euros, de gener a setembre. Es pot assenyalar que la companyia ha tancat un acord amb EIG, societat nord-americana d'inversió especialitzada en infraestructures energètiques, per a la venda del 25% d'aquest negoci, per 4.850 milions d'euros.

La bona marxa del negoci ha permès compensar parcialment les pèrdues que va tenir el 2019 i 2020, de més de 7.100 milions d'euros -derivades dels ajustos d'actius per ser zero emissions netes i dels impactes per la pandèmia de la Covid-19-, encara que per liquidar-les s'hauria de saldar també amb guanys significatius l'últim trimestre de l'any. Al seu torn, la firma que presideix Antoni Brufau ha reduït el deute en un 65%, gràcies a la forta generació de caixa operativa, passant dels 5.762 milions comptabilitzats el gener a uns 2.181 milions a tancament de setembre.

La cotitzada mantindrà la seva política de retribució a l'accionista que també traurà profit de l'evolució de l'activitat petroliera, amb un augment de l'11% en els dividends amb càrrec a 2022, fins als 0,70 euros bruts per acció. D'una banda, amb el repartiment de 0,35 euros bruts per acció el proper mes de gener, mentre el consell d'administració proposarà a la seva junta general ordinària d'accionistes del proper any un pagament complementari d'uns altres 0,35 euros bruts per acció.

Així mateix, el grup anticiparà en tres anys el seu objectiu de recompra i amortització d'accions, i preveu assolir a finals d'aquest exercici els 200 milions de títols amortitzats establerts per a tot el període 2021-2025. Per a això, l'energètica engegarà un nou programa de recompra que li permetrà amortitzar els 50 milions d'accions que queden per aconseguir aquest objectiu plurianual.

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, va destacar que en aquest exercici el grup "ha fet passos de gran rellevància per impulsar la seva transformació, el seu perfil multienergètic i descarbonitzat", destacant en aquest sentit les aliances amb socis estratègics tancades en els últims mesos per als seus negocis d'upstream i renovables com a "fonamentals" per continuar avançant en els seus objectius i potenciar àrees clau per a la companyia.

Dins del pla estratègic per a la descarbonització, Repsol preveu assolir zero emissions netes el 2050 i una reducció d'emissions del 75% en el període de 2016 a 2030. Repsol Renovables compte actualment amb una cartera de més d'1,6 GW de capacitat renovable instal·lada i és present a Espanya, Estats Units, Xile i Portugal.