L'any 2024 seguirà sent "complex" per al sector immobiliari amb "moltes incerteses", com ho està sent l'any 2023 en què "difícilment podrem aconseguir els resultats que teníem previstos", exposa el conseller delegat de Renta Corporación, David Vila. Fa referència als pronòstics que tenia el grup immobiliari per poder duplicar els beneficis el 2023, fins als 7,7 milions d'euros, després de guanyar 3,6 milions el 2022, un 48% menys que l'any anterior, per la inflació i l'alça de tipus d'interès, que van provocar un increment dels costos de la construcció i del finançament. Finalment, enguany, "s'aconseguirà el millor resultat possible, en positiu, dintre de la complexitat financera i de costos" i ja s'han pres mesures per aconseguir-ho com la disminució del deute, en part gràcies a l'amortització d'un bo corporatiu de 17 milions d'euros en la participada Vivenio, i desinversions en actius en patrimoni que tenien ja poc recorregut, alhora que ha seguit apostat per les àrees d’activitat en residències per a la gent gran i en el negoci dels trasters. “En un mercat tan advers seguim treballant per millorar els resultats i tindrem, sens dubte un reconeixement del mercat de capitals”, argumenta el conseller delegat de l’empresa cotitzada, amb una capitalització de poc més de 30 milions d’euros. En línia amb el sector immobiliari global, la companyia "continua patint la frenada del mercat i el retard en les decisions d'inversió", però com ja va anunciar a la junta d’accionistes deixa en suspens la retribució als accionistes, entre els quals figura el president del grup Luís Hernández de Cabanyes, amb un 20% del capital, aproximadament.

Les dades del primer semestre de 2023 -les últimes disponibles- van situar el deute financer net ha disminuït un 34%, fins a 28,9 milions d'euros com a conseqüència, principalment, de l'amortització neta de deute per import de 13,9 milions d'euros. El patrimoni net ha tancat el semestre en 71,8 milions d'euros, 5,3 milions d'euros inferior a la xifra de tancament de l'exercici 2022 a causa, fonamentalment, de la generació del resultat del període i la imputació a fons propis de la reducció de 2,5 milions d'euros, resultat de la venda de les accions de Vivenio del seu efecte fiscal. El grup encetarà 2024 amb uns drets de compra en cartera de gairebé 100 milions d’euros, xifra superior als 75 milions que tenia per aquest mateix concepte ara fa tot just un any.

Renta Corporación està immersa en un procés de diversificació que va ser el camí que va prendre després de la crisis del mercat immobiliari del 2010, i que preveu reforçar en els pròxims cinc anys. De tal manera que actualment, a més del negoci tradicional de compra, rehabilitació i venda d'edificis ubicats a localitzacions prime de grans ciutats, potencia des de 2017 la gestió d’habitatge en règim de lloguer a través de Vivenio -una socimi controlada pel fons australià Aware i l’holandés APG i gestionada per Renta Corporación-; Wellder, empresa destinada a compra i gestió de residències per a la gent gran -que també operen APG i Renta i cedeixen la gestió a tercers-; i Cabe, una línia de negoci en inversió i desenvolupament d’una xarxa de trasters, arreu d’Espanya, un projecte independent de la mateixa Renta Corporación que fa créixer amb recursos propis. “La voluntat segueix sent la de trobar un soci financer per a Cabe perquè és un projecte molt escalable i té potencialitat, perquè és un model de negoci basant en els espais urbans, a les grans ciutats, d’una dimensió mitjana d’entre 400 i 1.000 metres quadrats, amb el que estem creant valor”, assegura Vila. La inversió a Cabe suma 15 milions d’euros dels 60 milions previstos per al període 2023-2025, en 21 ubicacions als centres urbans de Barcelona i Madrid bàsicament, a més de Saragossa i Palma de Mallorca. “Creiem que pels canvis culturals generacionals i les noves dinàmiques de les grans ciutats serà una activitat que ens aportarà molt perquè el flexliving anirà en augment”, defensa Vila.

wellder renta corporacion residencia Oleiros
Residència a Oleiros, adquirida per Wellder l'octubre de 2023. / Wellder

La socimi destinada a residències els socis capitalistes han fet una aportació de 125 milions d’euros i ja n’han invertit 50 al llarg de 2023, el seu primer any operativa, per un total de 924 places d’allotjament per a la gent gran que tenen un estat de salut depenent i necessiten serveis d’atenció permanents. A la companyia Wellder, on Renta controla un 3% del capital, el volum d’inversions estava entorn dels 250 milions d’euros, “en funció de les oportunitats sorgeixin”; de moment ja s’han fet sis adquisicions, en les quals es fan actuacions “de millora de serveis i adequació de les instal·lacions amb criteris de sostenibilitat”.

En el cas de Vivenio, la participació del 3% que controlava Renta s’ha diluït amb l’amortització del bo corporatiu, però “seguim en el dia a dia de la gestió, amb tots els processos incorporats internament als serveis administratius del grup que operen els rebuts de lloguer d’unes 6.000 habitatges, ja que des de la seva creació el 2017 acumulen unes inversions d’uns 1.400 milions d’euros entre Madrid, Barcelona, Màlaga, València i Palma de Mallorca”. Són ciutats en què Renta segueix apostant “perquè són mercats de lloguer amb recorregut”, indica el conseller delegat. Vila insisteix en el fet que “l’accés a l’habitatge és un problema que tothom té identificat” i adverteix que “l’única manera de resoldre’l és incrementant l’oferta, però no prenent decisions polítiques que l’únic que fan és posar pagats; cal una política de l’habitatge estable i la voluntat política d’implementar-la”. Al seu entendre, “posant limitacions al preu dels lloguers, a la construcció amb mesures com el 30% per a VPO... no es resol el problema” i nega que l’accés al sòl sigui un impediment: “no és cert que hi hagi manca de sòl per edificar”.