Raventós i Blanc enceta la verema amb un 25% més de collita i pagant un 4,2% més pel raïm
El celler treballa amb 19 viticultors de la DO Penedès amb mètodes de viticultura ecològica, biodinàmica i regenerativa
- Maria Teresa Coca
- Barcelona. Divendres, 15 d'agost de 2025. 05:30
- Temps de lectura: 2 minuts

El celler Raventós i Blanc ha iniciat aquest dijous la verema amb molt bones perspectives: un raïm molt sa i equilibrat, gràcies a una climatologia excel·lent que ha incrementat un 25% el rendiment de les vinyes. Serà "un any d'una certa recuperació i de transició", amb una collita d'entre els 4.000-5.000 kg/hectàrea, encara lluny dels 6.000-8.000 kg/hectàrea dels anys bons abans del 2019.
La campanya vitivinícola d’enguany ha estat marcada per unes condicions meteorològiques excepcionals, que han afavorit el vigor i la salut de la vinya a la DO Penedès, que el celler Raventós i Blanc vol potenciar, ja que ha estat concebuda per distingir els vins més prestigiosos del territori i garantir-ne l’origen, l’excel·lència i la traçabilitat. El projecte s’inspira en el model de qualitat de la Borgonya,
on les valls, els pobles i les vinyes són els veritables protagonistes, i on la identitat de cada parcel·la queda reflectida a la copa. En opinió de Pepe Raventós, 21a generació de la família, aquest és el camí per situar el Penedès al mateix nivell que els grans vins del món, reconegut no només per la seva qualitat, sinó també per la seva autenticitat i vincle amb el territori.
Amb aquest objectiu, el celler familiar ha apujat el preu del raïm als 19 viticultors de la zona i que treballen amb els seus mateixos estàndards de "qualitat excel·lents", "defugint d’una manera de treballar la vinya que històricament ha primat el volum per sobre de la qualitat. "Preveiem pagar fins a 1,25 €/kg", tot i que l'empresa elaboradora reduirà un 10% la compra de raïm, perquè les vinyes de la finca pròpia han augmentat la producció enguany. El preu del raïm serà, doncs, un 4,2% més alt del que es va pagar l’any passat, "reafirmant així el nostre suport als productors locals de la Conca del Riu Anoia", assegura la companyia.

Pepe Raventós parla del Penedès com “un territori privilegiat perquè el clima, el sòl i el nostre treball amb la vinya es conjuren de manera natural. Han caigut més de 600 mm d’aigua, ben repartits, hem tingut una primavera seca i calorosa quan ha sigut necessari. Un clima perfecte per la pràctica orgànica i biodinàmica, així com per la mínima intervenció. Això és el Penedès, és la millor demostració que tenim un lloc únic per fer vi", assegura el director general que està vinculat al celler des del 2001.
El celler i els seus viticultors comparteixen una manera de veure i fer a la vinya a la qual es dediquen al 100%, amb control i seguiment de les parcel·les per part dels tècnics de Raventós i Blanc; vinyes veremades a mà; produccions màximes de 8.000 kg/hectàrea; transport en menys de 2.500 kg; i amb l’arribada del raïm sencer al celler. Així ho expliquen des de la companyia elaboradora.
La climatologia ha afavorit la collita
Després de tres campanyes marcades per una sequera sense precedents, la vinya havia vist reduïda de manera dràstica la seva producció: menys raïm per cep, reserves hídriques escasses i una resposta vegetativa limitada. L’any passat, "la situació va ser especialment crítica, amb uns rendiments un 50% inferiors a la mitjana històrica", recorden des del celler de Gelida (Barcelona).
Les pluges acumulades al llarg de l’hivern i la primavera, sumades a unes condicions climàtiques favorables durant el cicle vegetatiu, han permès a les plantes recuperar part de la seva capacitat productiva. Les previsions a l'inici de la verema a Raventós i Blanc apunten a "un increment dels rendiments d’aproximadament un 25% respecte a la verema anterior, amb un raïm sa, equilibrat i amb un alt potencial qualitatiu; una xifra que confirma la recuperació parcial, però que evidencia l’impacte de la sequera acumulada des del 2021", insisteixen.
Aquestes dades situen la verema 2025 com "una collita de transició: un pas endavant cap a la normalitat productiva, però encara condicionada per la memòria hídrica de la vinya i la necessitat de seguir recollint aigua i reconstruint les reserves del sòl per garantir el futur de les següents anyades", conclouen.