La multinacional de fragàncies i cosmètica Puig ha anunciat aquest dilluns la seva intenció de sortir a cotitzar a les borses de valor espanyoles. L'empresa catalana té l'objectiu de captar més de 2.500 milions d'euros mitjançant una oferta pública de venda d'accions (OPV) de nova emissió dirigida a inversors qualificats i una altra oferta de venda d'accions ja existents de més import.

L'oferta consistirà en una OPV d'accions de nova emissió amb l'objectiu de captar aproximadament 1.250 milions d'euros, i una oferta d'accions existents de més import que realitzarà l'accionista majoritari de la societat, Puig, controlada per Exea, la societat patrimonial de la família Puig.

En concret, el negoci centenari ha informat que té l'objectiu de sol·licitar l’admissió a cotització de les seves accions en les Borses de Valors de Barcelona, Madrid, Bilbao i València i la seva negociació al mercat continu. La companyia aspira a sortir amb una valoració d’aproximadament 15.000 milions d’euros per tot el grup, segons Expansión. Per la qual cosa, el gegant de la perfumeria se situaria per davant d’ACS (10.296 milions d’euros), IAG (10.057 milions d’euros), Redeia (8.387 milions) o el Banc Sabadell (8.381 milions d’euros). 

Entrada al mercat continu

Si finalment l'operació de Puig acaba materialitzant-se, la multinacional es convertiria en la primera companyia que debuta al mercat continu des de juliol de 2022. L’empresa d’energies renovables Opdenergy va ser la darrera a entrar al mercat espanyol i, des de llavors, només s’han produït debuts al mercat BME Growth i en el recentment estrenat BME Scaleup. D’aquesta manera, el debut del gegant que compta amb marques com Carolina Herrera, Paco Rabanne o Jean Paul Gaultier podria posar punt final a una ratxa de sequera de sortides a borsa que afecta el mercat espanyol des de fa anys.

L’interès empresarial per estar present en el mercat es va refredar el 2020, marcat per la pandèmia del coronavirus, i tot i que el 2021 es va reactivar, el 2022 i el 2023 es va tornar a frenar.

La família Puig tindrà una participació majoritària

La firma subratlla que després de l’oferta, la família Puig tindrà la participació majoritària i la gran majoria dels drets a vot a la societat. Goldman Sachs i JP Morgan SE actuaran com a joint global coordinators i joint bookrunners de l'oferta, mentre que Banc Santander, BofA Securities Europe, BNP Paribas i CaixaBank actuaran com a joint bookrunners. Per la seva part, BBVA i Banc de Sabadell actuaran com a co-lead mànagers i juntament amb els anteriors, constituiran el que Puig ha denominat mànagers en el marc de l'oferta. Puig concedirà a Goldman Sachs, actuant com a agent d'estabilització, una opció de compra, en nom dels mànagers, d'accions de sobreadjudicació de fins al 15% de la mida de l'oferta.

"L'anunci d'avui és un pas decisiu en els 110 anys d'història de Puig (...). Creiem que l'equilibri de ser una companyia familiar que alhora està subjecta a la responsabilitat del mercat ens permetrà competir millor al mercat internacional de la bellesa durant la pròxima fase de desenvolupament de Puig. A més, creiem que convertir-nos en una companyia cotitzada alinearà la nostra estructura corporativa amb la de les millors companyies familiars del sector de la Bellesa Premium a escala mundial, ens ajudarà a atreure i retenir talent i recolzarà l'estratègia de creixement del nostre porfolio i les nostres marques", ha destacat Marc Puig, president executiu de la companyia.