Els treballadors de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) porten sense conveni col·lectiu des que es va fundar fa ja 35 anys. Després d'anys de queixes, la direcció i els treballadors es van asseure a negociar el passat 2019 i el març de 2021, van arribar a un acord. Però l'esmentat acord necessita autorització del Ministeri d'Hisenda, tanmateix, dos anys després l'organisme continua sense donar el vistiplau i la plantilla, sense conveni.

Massa temps per a una firma, denuncien els seus més de 430 treballadors repartits entre les tres seus de la CNMV a Espanya: Madrid, Barcelona i Bilbao, que el passat 17 de maig van decidir iniciar mobilitzacions. "Les protesten han començat davant la seu de Madrid i s'allargaran fins a mitjans de juny, no descartem traslladar-nos a Hisenda i fins i tot arribar a la vaga", revelen fonts del comitè d'empresa a ON ECONOMIA.

Els treballadors estan protestant contra la direcció de la CNMV, presidida per Rodrigo Buenaventura, "perquè dugui a terme la pressió que correspon davant Hisenda i l'aprovació del nostre primer conveni col·lectiu s'acceleri perquè després de dos anys, que segueixi en tramitació, és molt temps fins i tot per a l'administració pública".

El següent pas, asseguren, anirà focalitzat a pressionar el ministeri de María Jesús Montero. Les esmentades fonts reconeixen que el 2021, quan van arribar a un acord, ja li van anticipar que la firma "necessitaria temps", ja que la CNMV havia de presentar molta documentació, però una vegada presentada "hi continua havent retard" i arribats a aquest punt hi ha hagut un acord intern per part de la plantilla "de manifestar el nostre descontentament".

EuropaPress 3967631 president comision nacional mercat valors cnmv rodrigo bonaventura
El president de la CNMV, Rodrigo Buenaventura. EuropaPress

A les concentracions iniciades el passat dia 17, de quinze minuts durant dos dies a la setmana davant la seu de Madrid, el seguirà en les setmanes vinents "alguna mesura addicional". I a mitjans de juny valoraran si han d'avançar més i anar a vaga. El 2010 els treballadors de la CNMV ja van recórrer a la vaga per exigir l'obertura de la negociació d'un conveni col·lectiu. Per la qual cosa, tretze anys després, el motiu de protesta continuarà sent el mateix.

El principal dèficit que acusen els treballadors és que com que no hi havia un conveni col·lectiu s'ha accelerat la marxa de professionals a altres organismes públics on sí que se'ls pot oferir, per exemple, un pla de carrera. "Tenim baixes de manera contínua". Els funcionaris de la CNMV reivindiquen altres drets que van més enllà del salari, ja que sobre les seves nòmines s'aplica un conveni general, destaquen.

D'aquesta manera, a les protestes dels funcionaris de Justícia i després, de la Seguretat Social, que han cancel·lat la vaga in extremis després d'arribar a un acord amb els sindicats, el seguirà ara la dels empleats de la CNMV, que és el regulador de les empreses que cotitzen a la borsa i les que es dediquen a la inversió.

35 anys sense conveni col·lectiu

En un comunicat, el comitè d'empresa de la CNMV recorda que des de la seva creació el 1988 no tenen un conveni col·lectiu per als seus empleats. Durant aquest temps, han succeït protestes i queixes per part de la plantilla i el 2018 van fer partícips a l'actual president del Govern, Pedro Sánchez, i a la ministra d'Economia, Nadia Calviño.

Com s'ha comentat abans, ja va ser el 2019 quan es van iniciar les negociacions i el 2021 quan hi va haver un acord que va ratificar el 81% dels empleats. L'esmentat acord aconseguia posar solució a gran part de les reclamacions que els empleats feia anys que demanaven i a algunes de les deficiències de l'organització, entre elles, "problemes greus de retenció de personal, necessitat de més transparència, establiment d'una carrera professional o l'equiparació amb altres organismes públics en diverses matèries."

Però des del moment de l'acord i fins a l'actualitat, no hi ha hagut notícies oficials del conveni i a més "en aquests dos últims anys s'ha produït un empitjorament rellevant del clima laboral provocat per la gestió del personal de la direcció de la CNMV, i aguditzat pel seu rebuig de les propostes del comitè d'empresa de la CNMV per millorar-lo, sense proposar alternatives," reclamen. Per tot això, el comitè ha iniciat concentracions davant la seu de la CNMV a Madrid i les mantindrà fins que aconsegueixin el seu primer conveni.