L'auge dels festivals de música a Espanya té el seu moment àlgid a l'estiu i aconsegueix moure desenes de milions de persones i facturar centenars de milions d'euros. Al mig del ball de cossos i diners,y el ritme de bandes i estrelles, cada vegada són més els usuaris que es queixen de pràctiques abusives que, segons lamenta la plataforma de defensa de consumidors FACUA, rares vegades deriven en multes malgrat l'incompliment de lleis i, quan es donen, "són ridícules", explica el portaveu Rubén Sánchez, que detalla que s'han presentat aquest estiu queixes al voltant de 20 festivals per diversos incompliments, la gran majoria relacionats amb l'ús de la polsera cashless i a la prohibició d'entrar amb menjar o beguda als recintes.
La imposició de les polseres cashless, que es carreguen per pagar durant el festival sense haver de recórrer a l'efectiu o a la targeta, s'han popularitzat en els últims dos anys com a única solució de pagament en aquests esdeveniments. FACUA alerta que imposar aquesta polsera com a única manera de pagament podria vulnerar la Llei 46/1998, de 17 de desembre, que a l'article 3 estableix l'euro com a moneda de pagament i també contradiu la llei en vigor des de maig de 2022 que obliga a tots els establiments a acceptar el pagament en efectiu.
Però, sobretot, el problema amb les polseres cashless ve a l'hora de reclamar la devolució dels diners no gastats, ja que la majoria de festivals imposen un import mínim (i un termini màxim) per tornar els diners a la targeta amb què s'ha pagat, i fins i tot arriben a cobrar una taxa d'1,50 euros per les "comissions bancàries i despeses de gestió" de la devolució. Aquest últim cas el va protagonitzar el festival Mad Cool, segons va denunciar la mateixa FACUA a començaments de juliol, que a més ho va fer per segon any consecutiu. "Fins ara, l'Administració no ha confirmat a FACUA l'inici de cap mesura contra l'empresa per incórrer en l'esmentada irregularitat", lamentava FACUA.
Un dels pocs casos en què el Ministeri de Consum ha procedit a obrir expedient sancionador és el Reggaeton Beach Festival, en aquest cas denunciat per impedir l'accés als recintes amb menjar i beguda de l'exterior i, de nou, no permetre el pagament en efectiu a l'interior, arribant en el seu cas a incloure com a clàusula l'opció de denegar l'entrada als assistents al recinte en cas que portin menjada o beguda de fora, la qual cosa és per a FACUA un clar exemple de clàusula abusiva. I com el Mad Cool, el festival de reggaeton no permetia un reembors inferior als dos euros perquè 1,50 euros era el cost de la gestió.
El Bilbao BBK Live, que es va celebrar del 6 al 8 de juliol, també va rebre queixes dels assistents vehiculades per FACUA per imposar clàusules abusives, de nou relacionades amb la prohibició d'entrar amb menjar i beguda de l'exterior i amb la polsera cashless. "L'activitat principal d'aquesta organització no és l'hostaleria, sinó el desenvolupament d'un espectacle musical, per la qual cosa aquesta prohibició de consumir menjars i begudes adquirides fora del recinte no és necessària per a la correcta consecució de l'activitat denunciada", denunciava FACUA, que enfonsava que "la situació s'agreuja" amb els elevats preus imposats pels festivals per comprar menjades i begudes.
Vasos no retornables i artistes que no van
Idèntiques reclamacions van rebre el Resurrection Fest o el Granada Sound Festival, al qual se li va sumar a més una altra queixa per cobrar 20 euros als qui no personalitzessin la seva entrada en un període concret de temps, ja que la compra no és nominativa com en la majoria de festivals.
L'últim festival en rebre queixes per imposar la polsera cashless com a única forma de pagament va ser el Sonorama, celebrat a Aranda de Duero i que ha transcendit més enllà del seu cartell musical per l'acció reivindicativa contra la censura d'Eva Amaral mostrant els pits des de l'escenari. En aquest festival, a part del cashless, no es pagava als usuaris l'euro del vas retornable, tal com obliga a fer-ho el Reial decret 1055/2022, de 27 de desembre, d'envasos i residus d'envasos, en vigor des de juliol d'aquest any. Ho denunciava en el seu Twitter Nando Cruz, periodista especialitzat en música i autor del llibre publicat aquest estiu, 'Macrofestivals', amb una mirada crítica cap aquest negoci. En cobrar un euro per un vas, però no tornar aquest euro, els festivals no incentiven la reutilització del vas, una pràctica que va ser revertida pel Cruïlla Fest recentment amb la iniciativa de retornar aquest euro (com feien originàriament les festes majors) i a més conservar el vas renunciant a la marca del festival per reaprofitar-lo en altres esdeveniments.
Una altra de les últimes reclamacions de FACUA a un festival va anar al festival Conexión Valladolid Festival, en aquest cas per publicitar com a reclam l'artista Ana Mena, que finalment no va assistir al festival i sense proporcionar una solució acceptable als consumidors que comptaven amb ella per assistir a l'espectacle. FACUA s'acollia en la seva queixa a la Llei 7/2006, de 2 d'octubre, d'espectacles públics i activitats recreatives de la Comunitat de Castella i Lleó, que disposa a l'article 22 que els usuaris tenen "dret a exigir que l'espectacle o l'activitat es desenvolupi en la seva integritat i en la forma i condicions anunciades". A més, afegeix que "les suspensions o alteracions significatives relacionades amb l'espectacle o l'activitat anunciades que no obeeixin a causes de força major donaran dret a exigir de l'organitzador la repetició o reinici de l'activitat o, si escau, la devolució de l'import de les localitats, sense perjudici de les accions que es puguin exercir d'acord amb la legislació civil, mercantil i, si escau, penal."