Tota la banca va pujar comissions entre 2019 i 2021 després d'anys de tipus d'interès negatius, buscaven una nova font d'ingressos i elevar la rendibilitat. Però ara que els tipus han tornat a terreny positiu, la gran pregunta era si el sector anava a fer el contrari i deixaria de cobrar per tenir un compte. Sabadell assegura que sí. El conseller delegat del banc català avançava aquest dijous en la presentació de resultats que era un dels plans de 2023.

"El nostre primer objectiu és baixar comissions", apuntava César González-Bueno. Encara que no va especificar en quant ho faran. Actualment el Sabadell cobra fins i tot 240 euros als clients particulars menys vinculats, és a dir, als que tenen un compte i res més. Perquè aquestes comissions baixin a zero euros, el banc demana de tenir domiciliada una nòmina o ingrés regular d'almenys 700 euros, rebuts, contractar una assegurança o realitzar pagaments amb targeta.

Uns requisits molt exigents que no tothom pot complir. Tanmateix, el banc va llançar una alternativa, el compte digital, que no demana vinculació i a més és lliure de comissions. Sabadell l'ha estat impulsant durant tot el 2022 regalant diners als qui portessin portar la seva nòmina i fins i tot remunerant pels estalvis. Això no només li ha servit per captar nous clients, també per traslladar a aquest compte els menys vinculats.

I així es reflecteix en els últims comptes presentats al mercat, on ja es mostra que els ingressos per comissions de 'comptes a la vista' a Espanya van caure un 10% en l'últim trimestre, fins als 60 milions des dels 67 milions de l'anterior. "Les comissions estan en retrocés perquè han disminuït les d'administració de compte, van pujar pels tipus negatius i ara han de baixar, també els faran el següent trimestre", matisava el CEO.

No seran les úniques, Sabadell preveu que fins i tot baixin més les comissions per venda d'assegurances (que ja ha caigut un 14%). Encara que en aquest cas és per un canvi en l'estratègia del negoci, el banc ha decidit que amb els tipus d'interès alts és millor finançar menys, així que els clients que contractin una assegurança vinculada a la hipoteca pagaran les primes de manera periòdica, mes a mes o anualment, però no d'una vegada (prima única). D'aquesta manera, el banc rep ingressos al llarg de la vida d'hipoteca i no ha de prestar més diners al principi, explicava el director financer, Leopoldo Alvear.

Un altre dels plans del banc per a aquest exercici serà remunerar el passiu, mitjançant dipòsits, encara que Sabadell descarta llançar dipòsits a termini com ja està fent la banca mitjana a Espanya i a Europa, on paguen fins i tot 3%. "No és el que més els agrada als clients", assegurava González-Bueno. Sabadell preveu llançar més dipòsits garantits.

Sabadell elevarà els costos a 3.000 milions

D'altra banda, el banc català avançava que aquest any els seus costos pujaran fins a 3.000 milions, un 4% més respecte a 2022, el que es tradueix en una alça de gairebé 120 milions i el motiu principal és la pujada de salaris. La patronal (AEB) i els sindicats van pactar que totes les entitats -entre elles Sabadell- pagarien aquest any un 4,5% més als seus treballadors per compensar la inflació. Però a més, el banc ha fet altres millores addicionals, com una aportació més important als plans de pensions dels seus 12.000 empleats a Espanya.

"Aquesta pujada per conveni té un efecte important en els costos", indicava el número dos de Sabadell. El que els portaria de nou als nivells de 2020, abans d'executar els dos processos de reestructuració de plantilla i oficines. Precisament aquest dijous el director financer destacava que amb aquests plans d'eficiència han aconseguit estalviar 105 milions d'euros dels 110 que es van marcar com a objectiu. Per la qual cosa pràcticament els recuperaran.

El Sabadell ha reduït la seva plantilla i xarxa de sucursals en més d'un 20% a Espanya des de l'inici de la pandèmia a través d'un pla de baixes voluntàries i un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO). Però també ha emprès ajustaments al Regne Unit, on és present a través de TSB. Així, segons consta en els seus comptes, tanca el 2022 amb 5.500 empleats i 939 oficines menys que el 2019. Encara que des de l'entitat ja han avançat que no preveuen emprendre més retallades.

Tampoc no volen tornar a la roda de les fusions després de l'intent fallit amb BBVA. El conseller delegat defensava, com ha fet des que va assumir el càrrec, que Sabadell té recorregut per continuar creixent en solitari, com s'ha vist amb els resultats dels dos últims anys. El 2020 el banc tot just va guanyar dos milions i 2022 el benefici del banc s'ha elevat fins als 859 milions.