El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebutjat “frontalment” l’opa hostil del BBVA al Banc Sabadell. “Una fusió bancària que només faria que empitjorar la falta de competència que ja patim, destruir llocs de treball i minvar el poder econòmic de Catalunya és el camí equivocat i treballarem per evitar-la”, ha dit a través del seu compte a la xarxa social X (abans Twitter). El candidat d’ERC a les eleccions del pròxim 12 de maig també s’ha expressat en la mateixa línia, en una entrevista a TVE, on ha remarcat que “és la primera opa hostil de la història” en aquest l'àmbit i que és un “escenari nou”. Segons ha defensat, el nivell de concentració bancària és “un problema per l'economia” i ha afegit que, per aquest motiu, els dipòsits estan remunerats de manera més baixa a Catalunya i Espanya en comparació amb la resta d'Europa.

Menys bancs, “un camí equivocat”

Aragonès ha insistit en el fet de “que hi hagi menys bancs és un camí equivocat. Que siguin fusions europees, però no en un mateix mercat”, i també ha alertat que si la seu operativa del Banc Sabadell s'allunya de Catalunya, això faria que l'economia catalana tingui menys pes en les decisions del banc. Aragonès també ha donat per fet que tota fusió bancària comporta una reducció de la plantilla i que, per tant, es veurien afectats “llocs de treball” tant del Banc Sabadell com del BBVA.

Mantenir la competència és clau

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, no ha amagat la seva preocupació per l’opa del BBVA al Sabadell, i ha esgrimit els mateixos motius que Pere Aragonès. “Suposaria una reducció dràstica de la competència” resultant en “la concentració bancària més alta d'Europa”, ha assegurat la consellera en una entrevista a RAC1, on ha recordat que ara mateix aquesta concentració bancària ja és de les més altes, només superada per Xipre, i creu que “no hauria d'obtenir els avals de la competència”. A més, la consellera ha avançat les “implicacions negatives” de la fusió forçada que comportaria “destrucció de llocs de treball i pèrdua de poder econòmic per a Catalunya”.

Mas, que ha celebrat que el govern espanyol hagi mostrat el seu rebuig a l’operació d’oferta d’adquisició pública (opa) d’accions del Sabadell, ha destacat que “no hi ha precedents recents d’adquisicions bancàries amb aquest mètode, tot han estat processos negociats”, i que “una opa així seria perjudicial per a l’interès públic”. La consellera també ha afegit que la proposta amistosa d'adhesió que va fer inicialment “no sembla coherent amb l'opa hostil d'ara”. Mas també ha detallat que algunes de les conseqüències de la reducció de competència bancària pels ciutadans serien la poca remuneració dels dipòsits, menys opcions de préstecs i més cars. A més, ha recordat que el Banc Sabadell és un referent pel que fa al finançament de pimes

Roger Torrent: “No ens ho podem permetre”

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, també ha valorat l’opa hostil i, en termes contundents, ha afirmat que “no ens podem permetre que el Banc de Sabadell desaparegui. No és bo ni per Catalunya, ni per als treballadors, ni per als clients”, ha assegurat el titular d'Empresa. Torrent ha assenyalat, de la mateixa manera que Mas, que és necessari mantenir les estructures i la competència “en un mercat que ja es troba massa concentrat actualment”.