L'empresa minera Berkeley ha estat aquest dilluns, sense lloc a dubte, la més damnificada pel resultat electoral de diumenge. S'ha desplomat més d'un 38% a la Borsa i té a veure amb la possibilitat que el PSOE pugui tornar a governar. Berkeley és l'empresa propietària del projecte de la mina d'urani a Retortillo, Salamanca, que es troba actualment paralitzat per decisió del Govern. El mes de febrer passat, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic no va acceptar el recurs de Berkeley contra la no-autorització de la construcció de planta de concentrat d'urani com a instal·lació radioactiva en el projecte de Salamanca.
En concret, aquest dilluns els títols del grup australià es van deixar un 38,4%, sent el valor més castigat del mercat espanyol i retrocedint fins als 0,251 euros. Al maig, va passar el contrari: la victòria del PP en les municipals va impulsar a Berkeley un 22% a la Borsa.
El gabinet dirigit per Teresa Ribera ja havia rebutjat el novembre de 2021 el projecte 'NSC II' després de rebre un informe desfavorable per a la concessió emès per la Junta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) el juliol d'aquell mateix any.
A finals de l'any passat, Berkeley Energia ja va obrir la porta a presentar un arbitratge contra el Govern d'Espanya per la situació de bloqueig en la qual es troba el seu projecte.
Així, el mes d'abril passat, l'empresa va anunciar la seva decisió de portar la seva 'batalla' amb el Govern als tribunals espanyols amb la presentació d'un recurs contenciós-administratiu davant de l'Audiència Nacional.
El grup va considerar que la decisió del Ministeri infringia la normativa sobre procediments administratius a Espanya, però també la protecció atorgada a Berkeley pel Tractat sobre la Carta de l'Energia, el que implicaria que la decisió de negar la sol·licitud 'NSC II' de la companyia "no és legal".
Berkeley defensa la seva posició
No obstant això, aquest dilluns en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Berkeley va reiterar que, si bé el seu objectiu és resoldre la situació actual de permisos i, en última instància, avançar el projecte de Salamanca cap a la producció, continuarà "defensant amb fermesa la seva posició i prenent totes les mesures necessàries per preservar els seus drets".
En aquest sentit, va reiterar que la incoació del recurs contenciós-administratiu és necessària per preservar els seus drets, encara que es manté disposada a col·laborar amb les autoritats competents i "manté l'esperança que la situació de permisos pugui resoldre's de forma amistosa".
Així mateix, el grup va destacar que les perspectives del mercat global d'energia nuclear i urani "van continuar enfortint-se durant aquest segon trimestre de l'any".