L'IBEX 35 ha tancat aquest dilluns amb una caiguda del 0,29%, fins a situar-se per sobre dels 9.500. El principal índex de la Borsa espanyola tanca en vermell, encara que reduint les pèrdues al final de la jornada, després de la celebració de les eleccions generals a Espanya, els resultats de la qual poden portar a un bloqueig en la formació de Govern per la igualació de forces entre l'esquerra i la dreta. No obstant això, els inversors ja miren a les reunions de la Reserva Federal (Fed) i del Banc Central Europeu (BCE) dels propers dies.
La sessió va arrencar amb fortes caigudes que van posar en perill el nivell dels 9.400 punts, tanmateix, a mig matí el selectiu ja havia moderat aquests descensos fins a estabilitzar-se entorn dels 9.500 punts, cota que ha aconseguit mantenir amb marge malgrat el tancament negatiu.
Així mateix, aquest dilluns s'ha conegut que l'activitat econòmica de l'eurozona es va continuar deteriorant el juliol com a conseqüència de l'empitjorament de la demanda, particularment al sector manufacturer, segons reflecteix la dada avançada de l'índex compost de gerents de compra (PMI), que ha caigut fins als 48,9 punts des dels 49,9 de juny, marcant el seu nivell més baix en vuit mesos.
A l'altre costat del bassal s'ha conegut l'activitat nord-americana que, encara que es manté en expansió el mateix mes amb 52 punts, ha empitjorat més del previst. Malgrat que la manufactura ha millorat molt més de l'esperat (es manté en zona recessiva), els serveis han caigut més de l'anticipat (es mantenen en zona expansiva). A Espanya, els preus industrials van disminuir un 8,1% el juny en relació amb el mateix mes de 2022, taxa gairebé 1,5 punts inferior a la registrada el maig, a causa de l'abaratiment del gas, segons ha informat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
A més de la política, reunions de bancs centrals i dades macroeconòmiques, els mercats giraran aquesta setmana entorn de la publicació dels resultats empresarials d'Almirall, Applus, Gestamp, Endesa, Banc Santander, BBVA, CaixaBank i Aena, entre altres companyies.
En aquest context, Repsol ha firmat aquest dilluns el millor resultat de la sessió animat per l'encariment del cru amb una alça del 2,74%; seguit de Fluidra (+2,3%); ArcelorMittal (+1,51%) i Telefónica (+1,37%), en tant que Naturgy s'ha anotat una lleu pujada del 0,07% després de disparar el seu benefici un 88% en el primer semestre. En el signe oposat, Endesa ha aconseguit el pitjor resultat amb un descens del 2,75%; seguit d'Indra (-2,05%); Laboratoris Rovi (-1,43%); Aena (-1,42%); IAG (-1,36%); Mapfre (-1,35%); Bankinter (-1,23%) i Mélia Hotels (-1,09%).
Destaca la caiguda de la minera australiana Berkeley al Mercat Continu, que es desploma un 38,4% pel resultat de les eleccions. La companyia és propietària de la mina d'urani a Retortillo (Salamanca), projecte paralitzat per l'actual Executiu i El Ministeri del qual per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha desestimat en diverses ocasions. No obstant això, l'empresa ha tornat a ratificar aquest dilluns en un comunicat la seva intenció de seguir endavant fins a poder activar la producció.
Respecte a la resta de grans places europees, París s'ha decantat pels descensos, igual com Madrid, en restar un 0,07%, mentre que Frankfurt ha sumat un 0,08%; Milà un 0,18% i Londres un 0,19%. Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent tornava a nivells de mitjans d'abril en cotitzar en els 82,85 dòlars, un 2,18% més, mentre el West Texas Intermediate s'apreciava un 2,48%, fins a 78,98 dòlars.
Al mercat de divises, l'euro es depreciava un 0,44% a la final de sessió davant el dòlar, fins a registrar un tipus de canvi d'1,1076 'bitllets verds' per cada euro. En plena jornada postelectoral i en espera de la decisió del BCE sobre els tipus d'interès (ara estan el 4%), l'interès del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 3,426% després de restar tres punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en 101,3 punts.