Hisenda ha posat el focus sobre Bizum, una aplicació que guanya adeptes perquè permet efectuar cobraments i pagaments de manera segura, immediata i gratis. Per controlar possibles transaccions il·legals o sense declarar, ha canviat la normativa.
Fins ara, els bancs només estaven obligats a informar a l’Agència Tributaria quan un usuari de Bizum superava els 3.000 euros anuals en cobraments. Però, amb la nova normativa, desapareix aquest límit i s’informarà de tots els pagaments amb finalitats comercials.
Des d’ara:
• Els bancs han d’enviar un informe mensual amb tots els pagaments comercials efectuats a través de Bizum.
• Les operacions seran revisades si tenen finalitats comercials independentment del seu import.
• Els principals afectats per aquests controls seran les empreses i els autònoms.
• Els cobraments per serveis professionals –com per exemple, classes particulars– o venda de productes s’han de declarar.
• Els particulars poden seguir utilitzant Bizum per pagar compres o serveis, així com per transferir diners a una altra persona, si no superen els 10.000 euros anuals.
• Les noves mesures implementades per Hisenda s’enfoquen a les vendes de productes, serveis realitzats per autònoms i als ingressos obtinguts al marge del control fiscal.
L’Agència Tributària no només incrementarà la vigilància sobre les operacions de Bizum sinó també sobre plataformes de compravenda com Wallapop o Vinted.
Els bancs mantindran els límits en l’operativa amb Bizum:
• L’import mínim a pagar o cobrar és de 0,5 euros.
• L’import màxim en una sola operació és de 1.000 euros (algunes entitats els restringeixen a 500 euros).
• L’import màxim que es pot pagar o ingressar en un dia és 1.000 euros.
• L’import màxim mensual és 5.000 euros.
• No es poden superar les 60 operacions mensuals.
Pagar la declaració de renda
Però Hisenda permet des d’aquesta campanya pagar impostos o la declaració de renda mitjançant Bizum o tarja de crèdit sense necessitat de fer-ho a través del número de compte corrent.
Bizum va arribar al tancament de 2024 als 28,2 milions d’usuaris, amb 38 entitats bancàries que ofereixen aquest servei. Aquesta fintech va informar el gener passat que aquest 2025 continuarà amb l'extensió dels pagaments transfronterers entre Espanya, Itàlia i Portugal, amb l'objectiu que la funcionalitat estigui disponible per al total dels seus clients abans de l'estiu.
A finals de l'any passat, Bizum (Espanya i Andorra), BANCOMAT (Itàlia) i MB WAY/SIBS (Portugal) van realitzar una prova pilot en la que es van dur a terme les primeres transaccions de pagament instantani entre els respectius mercats. La interoperabilitat farà que estiguin connectats més de 45 milions d'usuaris i unes 182 institucions financeres. Algunes entitats d'aquests països van col·laborar en la prova pilot com CaixaBank, Santander, BBVA i Abanca.