Naturgy ha obtingut la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) favorable per a 18 projectes eòlics i fotovoltaics, que sumen una potència total superior als 1,3 GW. Els projectes s'emmarquen en l'estratègia per a la descarbonització del seu mix energètic, segons ha informat aquest divendres la companyia. La llum verda ambiental a aquests desenvolupaments permet a l'empresa que dirigeix Francisco Reynés reforçar el seu compromís amb la transició energètica i continuar avançant en la seva estratègia de descarbonització.

Les instal·lacions de Naturgy, els drets de connexió del qual caducaven el passat 25 de gener i que ja compten amb DIA favorable, són els parcs eòlics Monte Peó (12,6 MW), Meirama (44,5 MW), Piago (27,6 MW), Porto Vidros (10,4 MW), As Encrobas (20 MW), Uxo (21 MW), Picato (46 MW) i Campo das Rosas (27,6 MW), a Galícia; el parc eòlic Valverde (49,5 MW) i les fotovoltaiques La Serna (49,5 MW), La Pradera (300 MW) i Los Corrales (250 MW), a Castella i Lleó.

Aquests dos últims projectes han rebut DIA favorable per part del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO) amb limitacions en relació amb la superfície. També han rebut vistiplau mediambiental la fotovoltaica Camp d'Arañuelo (300 MW), a Extremadura, que serà la instal·lació solar més gran que la companyia construeixi a Espanya. A més, el grup també ha obtingut el vistiplau a les Illes Canàries per als parcs eòlics Tabaibal (4,7 MW) i Ajuy (2,35 MW), així com de les fotovoltaiques Zorita I i II (100 MW) i Ocaña (50 MW) en Castella-La Mancha.

Tots aquests projectes se sumen a altres els drets de connexió del qual també vencien el 25 de gener, però que es troben en un estat de desenvolupament més avançat. Es tracta de les plantes fotovoltaiques El Encinar I (50 MW), Cartes (50 MW) i Cartes II (50 MW) a Extremadura; Jumilla (34 MW) a Múrcia; i Villanueva del Rey (50 MW), a Andalusia. Aquestes instal·lacions, ja en una fase inicial de construcció, sumen una potència addicional de 234 MW.

Naturgy ha destacat que treballa amb l'objectiu de posar en marxa 3 GW nous de potència renovable a Espanya entre 2023 i 2025. La companyia va començar a operar en 2022 projectes eòlics i solars amb una capacitat conjunta de 281 MW, la qual cosa eleva la seva potència d'origen renovable a Espanya fins als 4,4 GW a tancament del passat exercici. En aquests moments, compta amb més de 5,4 GW de potència instal·lada en operació a nivell mundial.

Reynés alerta d'un possible augment del gas

Així mateix, la companyia energètica ha avisat de possibles increments en el preu del gas en els propers mesos. El president i conseller delegat de Naturgy, Francisco Reynés, ha alertat d'aquest possible augment a finals d'hivern o principis de primavera, quan s'hagin de tornar a omplir els inventaris de les reserves sense el combustible que procedeix de Rússia.

El president de la companyia ha assenyalat aquest divendres en la trobada 'El repte de l'energia', organitzada per l'Associació Espanyola de Directius (AED), que l'any passat encara es van omplir utilitzant gas rus, una cosa que aquest any ja no serà possible, i ha cridat a evitar que "el miratge de gener", amb uns primers 15 dies molt càlids, tapi la visió a llarg termini.

"El problema vindrà quan hàgim de tornar a omplir els magatzems europeus. L'any passat ho vam fer també amb gas rus i aquest any l'hem tret del mig", ha recordat després de subratllar les càlides temperatures d'aquest hivern, la qual cosa ha fet que s'utilitzés menys gas de l'esperat.

El primer d'aquests factors és l'especulació que pot existir; el segon, l'impacte d'haver decidit eliminar a Rússia com a subministrador per la seva invasió d'Ucraïna, i el tercer, l'esperable recuperació econòmica de la Xina una vegada que aquest país ha optat per canviar la seva política sanitària per fer front a la covid-19.

"Tenim un mercat molt volàtil i és molt difícil fer projeccions", ha dit Reynés, malgrat enumerar aquests tres factors. En el cas del GNL procedent de Rússia, ha dit que "treure de l'escena els seus aprovisionaments algun efecte ha de tenir", de la mateixa manera que el tindria deixar de comptar amb l'Aràbia Saudita per proveir-se de petroli.

Aposta per una reforma del mercat energètic en el seu conjunt

El directiu ha assenyalat que el gas no només serveix per a l'ús domèstic, sinó que la major part s'utilitza en processos industrials i per a la generació d'electricitat. En aquest sentit, Reynés ha lamentat que "en energia, la gent té opinió i no té dades", i ha destacat la necessitat d'explicar els motius de l'augment de preus en haver-se convertit en un tema, en les seves paraules, "candent".

En 2022, de fet, Espanya ha incrementat la importació de GNL -i especialment del procedent de Rússia- en haver de fer front al tancament del gasoducte amb Algèria. Reynés ha recordat que Rússia era el principal exportador mundial d'energia, aconseguint el 20% del total.

"A la qual hi ha una contracció de l'oferta, hi ha un impacte en els preus de la demanda", ha apuntat. En relació amb la Xina, el primer consumidor del món, ha assenyalat que és esperable que recuperi part de la seva demanda pel seu canvi de política sanitària, atès que ambiciona recuperar creixements econòmics superiors al 5%.

"L'any passat la Xina va consumir un 20% menys de gas" degut al fre de la seva activitat, ha destacat el president de Naturgy. D'altra banda, en relació amb la descarbonització de l'economia, ha defensat que els Estats Units i Europa, malgrat compartir objectius, "els afronten de manera diferent".

Els estatunidencs "sempre han pres decisions pràctiques", mentre que a Europa "és difícil una política energètica comuna quan la dependència (d'exportadors com Rússia) és desigual" segons cada país.

Així, més que optar per solucions temporals i particulars com l'anomenada 'excepció ibèrica' per a topar el preu del gas, ha defensat que "el més adequat és reformar el sistema" en el seu conjunt.