La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha reiterat el seu rebuig davant l'opa hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell i ha agraït al govern espanyol que també rebutgi l'operació. En una entrevista a RAC1, la titular d'Economia ha indicat que aquesta opa arriba en un moment “perillós” per Catalunya perquè “en aquest moment el territori està en un procés de reindustrialització”. A banda, Mas ha assegurat que aquesta operació “eliminaria competència” i ha afegit que les grans “perdedores” serien les pimes catalanes perquè quedarien “orfes de finançament”.  A més, la consellera del Govern ha confirmat que, si es produís, “a Catalunya tindríem el nivell de concentració bancària més alt d'Europa”

Mas ha indicat que en els últims 10 o 15 anys no hi ha precedent d'una opa a una entitat financera i ha afirmat que ara caldrà veure la reacció de l'accionariat del Banc Sabadell, el qual veu “molt atomitzat”. Així mateix, ha afirmat que l'entitat d'origen català és un “banc robust, amb resultats importants i que pot tenir una trajectòria exitosa en un futur en solitari”, un fet que creu que també valoraran els accionistes. 

“Crec que aquesta operació podrà frenar-se”

També ha augurat que l'opa no s'acabarà produint: “Crec que no arribarem fins aquí. Crec que aquesta operació podrà frenar-se. I, per tant, també aquesta afectació en els llocs de treball”. Finalment, ha argumentat que el moviment suposaria un perjudici en la competència, els llocs de treball i l'ecosistema financer de Catalunya que acabaria “pagant” la ciutadania.

En aquest sentit, la consellera Mas ha demanat aquest dijous per carta a la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de competència, Margrethe Vestager, i pel que fa al govern espanyol, la missiva s'ha enviat a la presidenta de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), Cani Fernández, que evitin que tiri endavant l'opa de BBVA sobre el Banc Sabadell. Després d'admetre que la Generalitat té poc marge de maniobra davant d'aquesta opa, el Govern no es quedarà "de braços plegats", perquè entén que ja hi ha un "oligopoli en el sector bancari" a Catalunya. És per això que Economia ha sol·licitat a la Comissió Europea que examini l'operació de compra de Banc Sabadell per part de BBVA i que "eviti que es faci realitat", i ha deixat clar que el Govern mostra una "oposició total" davant d'aquesta opa hostil.

El govern espanyol també l'ha rebutjat

El govern espanyol també ha manifestat el seu rebuig a l'oferta pública d'adquisició (opa) de caràcter hostil llançada pel BBVA sobre el 100% del Banc Sabadell “tant en la forma com en el fons”. Des de l'executiu de Pedro Sánchez han advertit que aquesta operació introdueix “efectes lesius potencials” en el sistema financer espanyol, ja que suposaria un increment en el nivell de concentració “que podria tenir impacte negatiu en l'ocupació i en la prestació de serveis financers”.

“Un excessiu nivell de concentració introduiria un risc potencial addicional a l'estabilitat financera, com va indicar ahir el governador del Banc d'Espanya”. Així mateix, el govern espanyol entén que l'operació afectaria també la cohesió territorial per la presència d'aquestes entitats financeres al territori. “Espanya té actualment un sistema financer fort i solvent. El nostre deure és vetllar per mantenir un sistema financer sòlid, que segueixi contribuint al creixement de la nostra economia i a l'agenda d'inclusió financera i protecció dels clients”, assenyalen des del Ministeri que dirigeix Carlos Cuerpo.

Opa hostil per la totalitat del Sabadell

Aquest matí el BBVA ha llançat l'opa hostil per la totalitat del Banc Sabadell, una operació que contempla les mateixes condicions que la proposta d'absorció que va presentar el banc dirigit per Carlos Torres i que va ser rebutjada pel banc català. La contraprestació oferta per BBVA als accionistes del Sabadell és d'una acció de nova emissió per 4,83 accions del banc català, segons es detalla l'oferta comunicada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'opa, dirigida a la totalitat de les accions del Sabadell, està condicionada a aconseguir més del 50% d'acceptació dels accionistes.

El passat 30 d'abril el BBVA va llançar una proposta d'absorció pel Sabadell que va ser rebutjada pel consell d'administració de l'entitat en considerar que l'oferta, no sol·licitada, “infravalora significativament” al banc i les seves perspectives de creixement com a entitat independent. Després d'això, el consell del BBVA reunit aquest dimecres va decidir llançar una opa sobre Sabadell oferint als accionistes les mateixes condicions. El BBVA atendria el bescanvi de les accions mitjançant emissió de nous títols ordinaris, la subscripció dels quals estarà reservada als titulars d'accions de Sabadell. “La concentració econòmica resultant de l'oferta haurà de ser notificada a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i requereix l'autorització expressa o tàcita de l'Administració espanyola”.