Myfamily és un exclusiu fabricant italià de corretges, collars, arnesos i altres accessoris per a mascotes. El seu producte més conegut són les medalles per a gossos, que comercialitzen per tot el món. El seu fundador i propietari, Alessandro Borgese, ha constituït una filial amb seu a Barcelona per expandir-se pel mercat espanyol. El següent pas és obrir botigues d'aquesta marca a les terminals dels aeroports de Barajas i el Prat.
Borgese ha situat la seu social de Myfamily Spain SL en un despatx d'advocats del barri barceloní de Sant Gervasi. L'objectiu d'aquesta filial és la comercialització, tant directa com online, dels seus accessoris per a mascotes.
Precisament, Myfamily és el fabricant que ha popularitzat les medalles de disseny per a gossos, que els seus amos col·loquen als collars o arnesos. Grans marques del luxe com Hugo Boss o Coty ja s'han apuntat a la moda.
En declaracions a La Stampa el desembre passat, Borgese va anunciar que, entre 2023 i 2026, planegen obrir 40 botigues en aeroports internacionals. I va esmentar l'objectiu d'instal·lar-se als aeroports de Barcelona, Madrid i Brussel·les. Ja està en via de complir-ho. També projecten obertures a Alemanya, França, Anglaterra i una a Istanbul.
En aquests moments, Myfamily compta amb botigues pròpies als aeroports italians de Roma, Milà, Venècia, Verona i Bèrgam, així com en els alemanys de Stuttgart i Düsseldorf, en el danès de Copenhaguen i en els brasilers de São Paulo i Porto Alegre. També tenen presència a les principals estacions de tren italianes. A més, els seus productes es venen a través de 13.000 detallistes de 89 països.
Myfamily va néixer fa 12 anys a Valenza, a 80 quilòmetres de Torí. Factura prop de 20 milions d'euros anuals i, amb el pla d'expansió, esperen assolir els 50 milions el 2026. El preu dels seus productes varia en funció de la qualitat. Per exemple, les xapes simples per a gossos es poden adquirir per internet a partir dels 14,90 euros fins als 40 euros.

En la seva publicitat, indiquen que han restaurat la dignitat de les xapes d'identificació de les mascotes convertint-les en "joia", mentre que els collars i arnesos són "roba a mida". Destaquen que els seus productes són made in Italy. Als seus establiments disposen de màquines de gravat instantani per escriure noms o frases a les medalles. També ofereixen una línia Smart que permet emmagatzemar dades de les mascotes als seus articles -calendari de vacunes, activitats amb l'amo...- i connectar-los amb una App.
Un negoci en auge
Els accessoris per a mascotes constitueixen un gran negoci perquè, especialment des de la pandèmia, s'ha disparat el nombre de gats i gossos a les llars. Segons la OCU, mantenir un gos de raça normal –sense pedigrí– costa de mitjana 1.131 euros anuals i, en el cas d'un gat, 986 euros. Aquest import inclou el menjar, perruqueria, visites al veterinari i l'assegurança. En el cas de l'alimentació animal, l'última novetat són els congelats.
Respecte a les assegurances, que encara no són obligatòries, un de cada quatre amos de gossos té subscrita una pòlissa, en gairebé tots els casos de responsabilitat civil, per un import mitjà de 107 euros a l'any.
En el 2023, el nombre de gossos i gats registrats en Espanya ascendeix 15 milions, fet que suposa un increment del 38% respecte a abans de la pandèmia, segons dades de l'Associació de Fabricants d'Aliments per a Animals de Companyia (ANFAAC). D'aquests 15 milions de mascotes, 9,3 milions són gossos i uns altres 5,8 milions són gats.