Elon Musk ha presentat una demanda contra OpenAI i el seu director executiu, Sam Altman, per vulnerar l'acord fundacional de l'empresa emergent d'intel·ligència artificial (IA), en considerar que s'ha anteposat el lucre de la companyia al "benefici de la humanitat" que es perseguia originàriament.

Segons publica Bloomberg, l'empresari multimilionari, que va ajudar a finançar OpenAI en els seus inicis, estima que l'estreta relació entre OpenAI i Microsoft ha soscavat la missió original de la societat de crear-ne una de tecnològica de codi font obert que no estigués subjecta a les prioritats corporatives d'una companyia.

Musk, el director executiu de Tesla, el propietari de Twitter (ara X) i fundador de Space X, ha advertit en diverses ocasions dels perills de l'IA i de l'IA generativa. No obstant això, l'empresari també s'ha iniciat en aquesta tecnologia amb la creació de xAI, una empresa dedicada al desenvolupament d'intel·ligència artificial per tal de fer-se un lloc al mercat.

En la demanda, a la qual al·ludeix aquesta agència, explica que OpenAi ha deixat de ser una companyia de codi font obert i s'ha transformat en una subsidiària de facto de Microsoft, l'empresa de tecnologia més gran del món. Musk s'ha referit en la demanda, presentada en un tribunal de San Francisco, a la reestructuració l'any passat de la junta directiva de OpenAI, quan Altman va ser destituït com a director executiu i després ràpidament va ser reposat amb el suport de Microsoft.

L'empresari ha argumentat que Altman, el president de OpenAI, Greg Brockman, i Microsoft van treballar junts per destituir a la majoria de la junta directiva de l''empresa emergent' (empresa emergent), que havia estat responsable de fer complir la seva missió original de desenvolupar tecnologia per al benefici de la humanitat.

La nova Junta estava formada per membres amb més experiència en empreses o política centrada en el benefici econòmic, que en ètica i governança de l'IA. La demanda tindrà implicacions no només per a OpenAI, que vol recollir fons per 100.000 milions de dòlars o més, sinó també per a Microsoft, segons explica Bloomberg.