La Taula Rodona Industrial (ERT per les seves sigles en anglès), el fòrum que reuneix representants de grans empreses industrials i tecnològiques europees, i del qual formen part els principals executius d'Iberdrola, Telefónica, Ferrovial i Inditex, han expressat "un suport cautelós" a l'acord anunciat entre els Estats Units i la Unió Europea, evitant així una guerra comercial.

En un comunicat, l'organització que reuneix els consellers delegats i presidents de les 60 principals empreses industrials i tecnològiques europees, amb una important presència i inversions en els Estats Units, considera que l'acord assolit hauria de servir per restablir la previsibilitat necessària després d'un període de gran incertesa, permetent a les empreses i inversors d'ambdues vores de l'Atlàntic planificar amb renovada confiança.

Així mateix, l'ERT espera que s'assoleixin ràpidament acords satisfactoris en sectors importants que encara no estan inclosos en l'acord preliminar anunciat ahir. D'aquesta manera, de cara al futur, ERT espera que els EUA i la UE dediquin els seus esforços futurs a aconseguir acords més amplis que eliminin totes les barreres restants al comerç i la inversió transatlàntics, a fi de maximitzar les importants oportunitats que la relació econòmica transatlàntica ofereix per al creixement i la prosperitat dels ciutadans, les empreses i les comunitats d'ambdues vores de l'Atlàntic, "permetent així que l'associació econòmica més valuosa del món torni a prosperar".

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president dels Estats Units, Donald Trump, van assolir aquest diumenge un acord per resoldre la seva disputa comercial amb l'establiment de gravàmens del 15% per als productes europeus dirigits al mercat nord-americà i que compromet al bloc europeu a inversions addicionals així com a compres d'energia i armament.

El president nord-americà ha concretat que l'acord inclou un aranzel del 15% sobre els béns de la UE que entren als Estats Units. Brussel·les efectuarà compres d'energia als Estats Units per valor de 750.000 milions de dòlars (638.000 milions d'euros), inversions per valor de 600.000 milions de dòlars (510.000 milions d'euros) i l'adquisició d'una "enorme" quantitat d'equip militar nord-americà.

Iberdrola creu que l'acord és equilibrat

El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ha considerat l'acord comercial assolit entre la Unió Europea i els Estats Units d'"equilibrat" i ha assegurat que "donarà visibilitat a llarg termini" a les seves relacions comercials", recull Europa Press. Amb 50.000 milions de dòlars (uns 42.582 milions d'euros) d'actius als Estats Units, el president de l'elèctrica, que compta al país nord-americà amb la seva filial Avangrid, va reafirmar el compromís inversor del grup al país.

"Només en xarxes elèctriques, en els cinc anys vinents invertirem 20.000 milions de dòlars (uns 17.033 milions d'euros) en els estats de Nova York, Connecticut i Maine, promovent milers de llocs de treball en els nostres subministradors" va dir. Així mateix, va voler felicitar el comissari europeu de Comerç de la UE, Maros Sefcovic, i el secretari de Comerç dels Estats Units, Howard Lutnick, "pel seu lideratge, que ha estat clau per assolir aquest resultat".