La presidenta sortint de la Cambra de Comerç de Barcelona i principal portaveu d'Eines de País, Mònica Roca, ha manifestat que el resultat obtingut en les eleccions per al ple de la institució "no ens satisfan", però ha volgut remarcar que la llista Va d'Empresa de Josep Santacreu "no ha obtingut una àmplia majoria". "Aconseguir 26 de les 52 vocalies" escollides per sufragi "no és una àmplia majoria", ha detallat en explicar que hi ha cinc cadires del ple que les han guanyat empreses que no es presentaven per cap de les dues candidatures. Per tant, segons Roca, ara s'obre un període de negociacions en què "intentarem aconseguir el màxim suport possible entre aquests cinc independents". L'actual presidenta ha assegurat tenir "bona relació" amb els cinc independents elegits, de manera que creu que els pot convèncer. Les cinc empreses independents que han aconseguit ‘l’escó’ són Banc de Sabadell, Saba, Gym Online —controlada per Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya—, Promoción Hotelera Layetana ­—propietat de l’hoteler Jordi Clos— i la farmacèutica Marta Gento Senallé, vicetresorera del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Però també s'aproparan a altres membres de Va d'Empresa que entraran al ple. "Estem segurs que hi ha membres de l'altra candidatura —en tot moment Roca ha evitat pronunciar el nom de Josep Santacreu— pròxims a les nostres idees i parlarem amb tothom", ha dit.

La llista de Va d'Empresa, liderada per Santacreu, ha obtingut 26 vocalies i 5 més han anat a parar a independents que, asseguren, estan compromesos amb el seu programa, mentre que Eines de País s'ha quedat amb 21 representants. A més, a aquests 31 representants que estarien de part de Va d'Empresa s'afegeixen sis més nomenats per les patronals Foment del Treball i Pimec, que la mateixa candidatura d'Eines de País dona per fet que donaran suport a Santacreu. Per tant, la presidenta sortint no contempla posar-se en contacte amb els representants patronals per demanar-los adhesió. Amb tot, Eines de País considera que aquests sis representants no haurien de decantar la balança a favor de cap candidatura, perquè no són elegides en sufragi, sinó que el seu paper ve determinat per la Llei de Cambres.

Mònica Roca ha qualificat "d'interessant" el període que s'obre des d'ara fins al 15 de novembre, data límit per a la constitució del ple cameral i, per tant, de la designació dels 12 membres del comitè executiu de la Cambra, entre els quals s'inclou el seu president i tres vicepresidències. Roca ha estat dos anys al capdavant de la institució, amb posterioritat a dos anys en què la presidència va recaure en Joan Canadell, en l'actualitat diputat de Junts en el Parlament.

En declaracions als mitjans de comunicació, Roca ha destacat que si bé la candidatura de Va d'Empresa ha aconseguit 26 vocalies en disputa amb Eines de País, la llista que ella liderava ha estat la guanyadora en vots en aquestes eleccions, les segones en què participava la candidatura independentista impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República. La candidatura va obtenir el 46,52% dels vots, mentre que els candidats de l’altra candidatura van assolir el 44,84% dels sufragis. La resta de vots van ser per als candidats independents. Els candidats d’Eines de País han obtingut un total de 9.959 vots, mentre que fa quatre anys es van obtenir 7.400 vots. “L’increment de vots és evident i cal fer-ho valdre”, insisteixen des de la candidatura.

Tanmateix, ha admès que cal obrir un debat davant de la desmotivació de les empreses i autònoms a participar en les eleccions que determinen la governabilitat de la Cambra. "Entristeix veure que els nivells de participació són molt baixos", ha dit. Les seves paraules feien referència al fet que en aquestes eleccions la participació s'ha reduït al 2,8% del cens electoral i només s'han recollit 13.731 vots sobre un cens de 491.052 possibles electors. En els comicis de 2019, la participació va ser del 4,1% (17.224 vots), sobre un cens més reduït, d'unes 430.000 empreses. En aquest sentit, la portaveu d'Eines de País ha fet una crida al Departament d'Empresa de la Generalitat, que tutela tot el procés electoral a les cambres de comerç catalanes, per demanar que aquesta situació es valori i es tingui en compte per prendre accions que fomentin la participació.