La marca de roba infantil Boboli, una empresa familiar de Mataró, està en plena reordenació de la seva imatge. Està treballant en el rellançament del producte, del seu posicionament en el retail, renovant les tendes pròpies i les franquícies; en definitiva, "estem refrescant la marca", assegura Arancha Algás, segona generació de la família que va fundar i impulsa la marca des de 1992.

La firma no deixarà el seu ADN fundacional: una marca diferencial, amb color, estampats i, sobretot, qualitat. Sense renunciar a res, Boboli es prepara per afrontar els canvis en el segment de la roba tèxtil per a nens, en el qual han irromput "les marques que prioritzen el preu, una cosa que s'ha convertit en el driver del consum massiu." "Han sorgit players que estan destruint el preu en la moda infantil", concreta Arancha Algás. En el cas de Boboli, "també ens obsessiona el preu perquè volem una posició al mercat de la moda infantil, però no renunciarem a la qualitat", afegeix.

Amb una estructura "adequada" per continuar creixent, Boboli té les oficines, la logística, i el disseny -"molt important", diu, ja que asseguren que els estampats siguin "exclusius" - a la seu de Llinars del Vallès (Barcelona). La fabricació es va traslladar de Mataró -la seva ciutat d'origen- fa anys, primer al Marroc, i des de fa uns els que ja s'han instal·lat a Àsia, amb diversos proveïdors. En l'actualitat, analitzen el segment de les llicències, "del qual mai no hem estat partícips, però no ho descartem sempre que parlem de personatges que estiguin alineats amb els valors de la marca Boboli". La innovació, el respecte i l'exigència són valors arrelats a l'empresa des de la seva fundació.

La família Algás és la fundadora i propietària de la marca de moda infantil Boboli, ara dirigida per la segona generació.

Tal com va ser en l'origen de Star Tèxtil que fa 40 anys (1981) era el negoci principal d'aquesta companyia catalana, enfocada a proveir peces a altres marques, l'exportació ha estat sempre un puntal per a la família Algás. Boboli és ara una marca internacional. El 50% dels seus ingressos provenen de fora d'Espanya, a través de les vendes a Europa -amb un pes destacat d'Itàlia, França, Grècia, Bèlgica-, a Sud-amèrica -amb filials a Mèxic i Colòmbia per facilitar els processos d'importació; en total, comercialitzen a més de 60 països.

Aquestes setmanes estan, justament, presentant la seva nova col·lecció per a la primavera i estiu de 2026 a les fires de moda infantil de Sud-amèrica. Amb una proposta que reflecteix l'evolució natural de la marca, sense perdre la seva essència: una moda infantil còmoda, duradora i atapeïda de color. Les previsions de la nova temporada per a l'exercici fiscal 2025-2026 -amb tancament al setembre- eleven a 38 milions les vendes globals. L'empresa comercialitza més de 4 milions de peces a l'any i ocupa 250 persones. La xarxa de botigues se centra a Espanya, amb un total de 70 establiments, 12 dels quals en règim de franquícia, que operen amb les marques Boboli i Boboli by Me (jocs de costura creatius).

L'economia circular al tèxtil

L'empresa ha estat pionera en sostenibilitat dins del sector, amb certificacions tèxtils exigents i un compromís ferm amb la infantesa i el medi ambient. El seu últim projecte en aquest àmbit ha estat el recent llançament d'una nova línia de negoci amb roba utilitzada de la mateixa marca. De fet, ha donat forma i consolidació a un procés de recollida que ja es realitzava. "Fins ara, recollíem les peces utilitzades i en bon estat i es donaven a entitats socials", explica Arancha Algás.

La marca de moda infantil obre una línia de negoci amb roba de segona mà

A partir d'ara, s'ha estructurat aquesta recollida. L'empresa ha establert un sistema de recollida en una vintena de botigues pròpies per recuperar peces de la marca Boboli, "però també d'altres marques", que encara estan en bon estat per tornar a vendre-les i, "les restants continuen donant-se a les entitats socials -com Roba Amiga-", aclareix Algás. Per a això, una part de l'equip de professionals que treballen en Boboli, revisen una a una les peces i, si és necessari, "fan arranjaments", per després rentar-les i etiquetar-les. Únicament venen les de marca pròpia, les restants van a donació "en les millors condicions".

De moment, la clientela pot trobar aquestes peces en algunes de les botigues de la xarxa, com són l'outlet de Mataró, o els establiments propis del carrer Caspe i carrer Girona, a Barcelona. La CEO i directora general de Boboli destaca que "la indústria de la moda té entre els seus reptes el de transformar-se cap a l'economia circular i això també pot ser una oportunitat de negoci, i de generació d'ocupació al territori".

"L'últim any, hem aconseguit recuperar 1.800 peces i hem ofert més de 900 vals de descompte als clients que han participat en aquesta iniciativa", destaca Algás. L'objectiu de l'empresa per als cinc anys vinents és revendre 32.400 peces i processar uns 162.000 quilos de residus tèxtils, perquè el projecte s'anirà estenent per tota la xarxa de tendes, progressivament. A l'estranger, "serà més difícil, però a la llarga s'intentarà", explica. Boboli calcula que aquesta nova línia de negoci els reportarà uns 160.000 euros.

L'executiva, juntament amb la seva germana Mónica, porta el dia a dia de l'empresa que van fundar els seus pares Francisco Algás -propietari d'Star Tèxtil- i Teresa Ochoa, creadora de Boboli. En la saga successòria, també la tercera germana, Cristina Algás té vincualción amb l'empresa. En qualsevol cas, són conscients que per perpetuar la marca i la successió al capdavant del negoci, ara com ara, aposten per la professionalització. "La tercera generació, de moment, no es planteja incorporar-se al negoci i, si algun d'ells ho pretén, valorarem si és apropiat", sentència. Solen dir que "a l'empresa familiar cal arribar amb la motxilla plena".