Minor International vol impulsar el valor en Borsa de NH, el grup hoteler espanyol que dirigeix ​​Ramón Aragonés i del que és màxim accionista. La companyia ha comunicat al mercat aquest dilluns "la seva intenció d'adquirir més accions de NH Hotel Group en la Borsa de Valors de Madrid per un període de 30 dies". La mesura, explica, es produeix com a "part de l'estratègia a llarg termini de Minor Internacional de crear un impacte positiu per als seus accionistes, mentre contribueix a augmentar la liquiditat de les accions de NH al mercat durant el període de compra."

El grup tailandès ja posseeix el 94% de les accions en circulació de NH, però ha decidit comprar accions addicionals al mercat a un preu no superior a 4,50 euros per acció durant un mes, encara que no n'especifica quantes. El seu objectiu, segons sembla, no seria excloure-la de Borsa, ja que "no té intenció de comprar més accions de NH al mercat a partir de llavors".

"La nostra decisió d'adquirir accions addicionals reflecteix la nostra confiança en la capacitat de NH per continuar generant valor sinèrgic en el futur", indica Dillip Rajakarier, CEO del grup en el comunicat. "NH té una reputació d'excel·lència en actius destacats, una marca sòlida i un equip directiu experimentat. També ha demostrat un historial d'acompliment financer sòlid abans i després de la pandèmia, amb una recuperació dels negocis existents i una cartera d'obertures d'hotels a nous mercats en els anys vinents. Creiem que NH té un enorme potencial per impulsar un creixement més important, especialment quan es combinen les fortaleses de NH i la resta del grup", afegeix.

La CNMV va comunicar al mercat a prop de les 12:00 del matí que suspenia la cotització de NH "mentre es difonia una informació rellevant sobre l'esmentada entitat", que de moment no ha revelat. Encara que fonts financeres assenyalen que ha de veure com aquesta nova compra per part del seu primer accionista.

Minor ja en controla més del 90% de la seva capital

El grup Minor International va tancar l'octubre de 2018 una Oferta Pública d'Adquisició (OPA) sobre NH amb la que va passar a controlar el 94,14% de l'hotelera espanyola. (La va llançar sobre el 100% i segons el preu que va oferir es va valorar l'hotelera espanyola en uns 2.500 milions). Abans d'aquesta operació, la tailandesa ja controlava el 46,38% del capital de NH i la venda d'Hesperia (que tenia una participació del 8,29%) va facilitar la presa de control de la cadena, ja que només amb ella aconseguia assolia el 55% del capital i es convertia en accionista majoritari.

Minor va anunciar llavors que la seva intenció era mantenir la marca NH almenys un any i no excloure a la cadena de la seva cotització borsària a la Borsa espanyola, encara que el mercat sospitava que el grup podria haver canviat d'opinió perquè l'empresa ha estat molt castigada en els últims anys. El seu valor de mercat va assolir els 1.800 milions el 2019 i l'any passat, després d'alguns de pandèmia, tancava l'exercici per sota dels 1.300 milions.

Els nivells estan allunyats dels que va arribar a cotitzar quan formava part d'IBEX 35, índex a què es va incorporar el 1999. NH va ser exclosa tres vegades del selectiu, fins a la seva sortida definitiva el 2008. Més tard va passar a formar part de l'Ibex Medium Cap, però després de l'OPA de 2018 el capital amb què cotitzava es va reduir, així que també va sortir d'aquest índex.

Les accions de NH tancaven divendres passat a 3,59 euros, pel qual la compra de Minor la millora en gairebé un euro, ofereix un 20% més.

NH redueix a la meitat les seves pèrdues

Precisament aquest dilluns, el grup hoteler NH donava a conèixer que entre gener i març va perdre 36 milions d'euros, el que suposa reduir en més d'un 50% les pèrdues registrats en el mateix període de l'any anterior. La companyia millora el resultat (que l'any passat es va veure afectat per la variant òmicron) gràcies als ingressos, que han ascendit fins als 407 milions, un 74,2% més que el 2022.