Giorgia Meloni, presidenta del Consell de Ministres d'Itàlia, ha desencadenat aquest dimecres el caos empresarial després d'haver renovat els dirigents de quatre de les empreses més importants del país transalpí. La presidenta ha renovat la direcció de Leonardo, Eni, Pal i d'Enel, una cosa que ha aixecat les crítiques del populazo en entendre's que darrere d'aquesta decisió hi ha una aspiració ideològica.

Tal com ha comunicat aquest dijous el Govern d'Itàlia, Flavio Cattaneo serà el nou CEO d'Enel, i Paolo Scaroni el nou president de la companyia energètica, la qual és propietària d'Endesa. La destitució de Francesco Starace ha generat un terratrèmol en la companyia espanyola, ja que l'ex primer executiu d'Enel també era l'encarregat de pilotar la nova estratègia de l'energètica espanyola. Malgrat que ambdues companyies estan sanejades i compten amb una estructura financera sòlida, la sortida del que ha estat l'artífex del canvi d'estratègia d'Endesa des de 2014 ha generat desconcert en la direcció d'ambdues empreses.

Meloni també renova la direcció de Leonardo, Eni i Pal

En una línia similar, Meloni ha decidit renovar la direcció de Leonardo, empresa de defensa que, amb la guerra d'Ucraïna de fons, ha adquirit un paper crucial i compte amb una importància estratègica per a Itàlia superlativa. L'exministre Roberto Cingolani és el nou conseller delegat de la firma, mentre que Stefano Pontecorvo assumeix la presidència de Leonardo.

Els canvis també han arribat a Eni, l'empresa petroliera i d'hidrocarburs de més pes a Itàlia. La presidenta ha decidit incorporar a Giuseppe Zafarana com a màxim mandatari de la firma, mentre que Claudio Descalzi es manté en el càrrec de conseller delegat de l'empresa petroliera. Quant a Poste (Correus), Meloni ha decidit incorporar Matteo Fante com CEO de l'empresa, mentre que la presidència serà assumida per Silvia Rovere. El Govern italià ha decidit ficar mà en quatre de les empreses en les quals tenen participació. Es tracta de quatre companyies estratègiques, les quals resulten clau per a les finances d'Itàlia. Malgrat tots els moviments, des de l'Executiu estatal asseguren que aquest dijous seran comunicats els canvis a la cúpula de l'elèctrica Terna.

Meloni assegura que no hi ha cap aspiració ideològica en la destitució dels càrrecs

El terratrèmol empresarial generat per Meloni ha generat diverses preguntes relacionades amb els 'perquès' de tantes variacions en empreses que, fins al dia d'avui, anaven rendint positivament. La presidenta ha descartat que hi hagi un motiu ideològic en les seves decisions, recalcant que han fet una escombrada de l'experiència i el competent que han estat els directius destituïts en els seus anys de mandat. "Els nomenaments dels nous alts càrrecs directius d'Eni, Enel, Leonardo i Pal són el resultat d'una evolució acurada de les seves competències i no de a quin partit pertanyin", ha explicat Meloni en un comunicat. Els mitjans locals asseguren que els nomenaments han suposat una batalla en la coalició governamental.

I no és per a menys, ja que l'actual màxima mandatària de l'Executiu italià ha decidit renovar la cúpula de les que són quatre de les principals empreses del país i que, a més, estan participades per l'Estat italià. "És un excel·lent resultat del treball en equip del Govern. Gràcies a aquells que han servit a Itàlia amb passió en aquestes empreses, desig als pròxims administradors un bon treball. La seva tasca és obtenir resultats econòmics sòlids i duradors en interès de la nació que representen a tot el món", ha expressat la presidenta d'Itàlia.

Endesa es queda sense el pilot del pla estratègic

Malgrat que tots els moviments han generat desconcert en les empreses, la sortida de Francesco Starace ha estat una de les més cridaneres. El que ha estat president d'Enel des de 2014 surt per la porta del darrere, rellevat per Cattaneo, actual vicepresident de l'empresa de trens d'alta velocitat Italo i considerat proper al líder de la lliga, Matteo Salvini. Es pot destacar que la sortida de Starace pot generar un efecte dòmino, no tant als llocs dels directius, sinó en la dinàmica empresarial d'Enel sobre Endesa. I és que, l'exconseller delegat ha estat qui ha portat les regnes dels plans estratègics de la companyia espanyola.

Starece, que va ser renovat en l'última junta d'accionistes, ha estat un dels pilots del creixement empresarial d'ambdues companyies. El mercat no ha reaccionat bé a la sortida del directiu. Així, tant Enel com Endesa cotitzen en negatiu a la Borsa de Milà i a la Borsa de Madrid, respectivament. En el cas de la companyia italiana, aquesta es deixa més d'un 4%, mentre que la firma liderada per José Bogas decreix més d'un 1% en els primers compassos de la sessió. Els inversors de les empreses energètiques no els convenç la sortida del que ha estat CEO d'Enel en els últims vuit anys.

Sigui com fos, caldrà estar atent als pròxims moviments que puguin donar-se en la resta de les empreses participades per l'Estat italià. De moment, tot apunta que Terna serà la següent en registrar noves sortides.