Desenes de persones han recorregut aquest dissabte els carrers de Vilanova i la Geltrú (Garraf) en protesta per l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) presentat pel portal en línia de moda Venca per acomiadar a la totalitat de la plantilla, composta per 155 treballadors, majoritàriament dones. L'empresa catalana es troba actualment en concurs de creditors voluntari amb un deute d'uns 7 milions d'euros i el seu cas ho administra el despatx barceloní RCD, que ha estat designat pel jutge Alfonso Merino, titular del jutjat mercantil número 4 de Barcelona.

Amb seu a Vilanova i la Geltrú (Garraf), Venca roman en subhasta i amb la seva unitat productiva a la venda. En cas de portar-se alguna operació sobre aquest tema, l'ERO podria limitar-se o fins i tot quedar sense efecte. El sindicat CCOO, que ha convocat la manifestació de rebot a l'ERO, alerta que la plantilla està composta majoritàriament per dones amb una mitjana d'edat "elevada", és a dir, "amb una difícil reinserció laboral".

La indemnització de les treballadores l'haurà d'afrontar el Fons de Garanties Salarials (Fogasa), després que l'empresa s'hagi presentat a concurs de creditors i estigui en liquidació. La companyia va néixer l'any 1979 com a empresa de catàlegs i amb els anys va abandonar aquesta activitat i es va convertir en una plataforma de venda de roba, principalment per a dones, i de productes per a la llar.

Impagaments a proveïdors

L'empresa va passar de facturar 19 milions i guanyar 2,4 milions el 2022 als 7 milions en vendes i 5 milions de pèrdues de 2023. L'últim any el negoci va funcionar "com un peix que es mossega la cua", i des del comitè de Venca afirmen que "no tenien diners, compraven menys gènere i venien menys". Fonts sindicals reconeixen que existeix una gran "incertesa" respecte al seu futur i asseguren que la "mala gestió" de l'empresa ha estat un desencadenant per arribar a aquesta situació, que des de la direcció atribueixen a la incapacitat de "competir amb Temu i Shein".

"Segons la direcció, no podíem competir amb Temu i Shein, però el cert és que la decadència ve d'abans. Hem viscut ERO i ERTO i no hem estat a l'altura. Després de ser pioners en la venda per catàleg, no ens hem adaptat al mercat", narren des de Comissions Obreres i UGT, que detallen que en entre abril i maig de l'any passat van començar a deixar de pagar a proveïdors.

Canvi de mans del negoci

El 2013, la multinacional alemanya Otto Group va comprar l'empresa, llavors en mans de la francesa 3 Suisses, de la qual l'alemanya n'era també accionista. Només 4 anys va durar l'aventura alemanya de Venca, que el 2017 va ser comprada pels seus propis directius, amb el director general Jordi González al capdavant. Així i tot, la seva aposta per la digitalització total per competir amb altres plataformes ha acabat fracassant.