El fabricant sud-coreà Lotte iniciarà les obres de la nova fàbrica de Mont-roig del Camp al principi de 2024, per tenir-la enllestida l'octubre de 2025 i començar la producció de 30.000 tones anuals de làmines de coure, que destinarà en un 80% al mercat europeu, per proveir a les marques de vehicles elèctrics, segons ha confirmat aquest dilluns Lim Taeil, director general de Lotte Energy Materials Spain, la filial de la multinacional creada per posar en marxa el projecte industrial a Mont-roig del Camp. El directiu, que ja s'ha instal·lat a Catalunya per controlar tot el procés de prop, ha estat avui al municipi per presentar per primera vegada oficialment el projecte als agents econòmics i socials de la comarca i als mitjans de comunicació. Lim Taeil ha confirmat que l'empresa aterra a Catalunya amb la intenció d'obrir una primera planta de producció, amb una inversió de 400 milions d'euros i la creació de 200 llocs de treball directes i un miler d'indirectes, però que en les 44 hectàrees que tindrà poden aixecar-se dos altres centres de fabricació, "però no podem posar dates, tot dependrà de com evolucioni la producció i la demanda de cotxes elèctrics a Europa", ha concretat.

Actualment, un dels principals clients de Lotte a Europa és l'empresa sueca Northvolt, que té una factoria a Skelleftea, al nord del país, i en vol construir una segona a Torslanda (Gotemburgo), al sud del país. A part, Lotte té identificats vuit fabricants més de bateries per a cotxes elèctrics a la UE, entre els quals compta amb la futura planta de Volkswagen, a Sagunt. Per al conjunt d'Europa, la firma es basa en els pronòstics d'un mercat de 8,5 milions de vehicles elèctrics, el 2028. 

El director general de Lotte Energy ha exposat les bondats del projecte de Mont-roig que "volem que creixi dins dels nostres objectius de creixement global per passar de les 80.000 tones de làmines de coure que produirem aquest any fins a 110.000 tones el 2025, i la planta de Mont-roig pot ser essencial per aconseguir-ho". Actualment, els productes surten de Corea, amb unes 20.000 tones a l'any, en quatre centres de producció, i 600 persones; i 60.000 tones de Malàisia, el principal centre de la multinacional a l'Àsia amb 6 fàbriques i 750 empleats. Això no obstant, Lim Taeil ha advertit que el grup també té projecte als Estats Units i que apostarà per produir més on hi hagi un major desenvolupament del vehicle elèctric. Lotte vol "aprofitar el creixement del mercat nord-americà impulsat per l'IRA (Llei de Reducció de la Inflació) de Joe Biden, i està en fase d'avaluació d'un possible emplaçament". En relació amb la contractació de personal a Catalunya, el directiu ha dit que bàsicament es contractaran enginyers i operaris de màquines diverses, i personal administratiu. 

cf3c65f3 3781 43e3 af1a e52b4379f944

El director de Lotte, Lim Taeil, i el gerent de la firma, Marc Nieto. / ACN

En l'àmbit mundial, Lotte preveu que la demanda es quadrupliqui en cinc anys, fins a les 500.000 tones anuals d'Elecfoil, de les quals 325 tones hauran de ser de gamma alta, i les 180 restants d'Elecfoil per utilitats diverses. "Per això, la producció que farem a Mont-roig serà de producte d'alt valor afegit, de manera que el centre de producció disposarà de tecnologia punta", ha confirmat. L'objectiu global de Lotte Energy Materials és ser el número u en producció d'Elecfoil d'alta gamma, amb 240.000 tones anuals, el 2018. També ha ressaltat que a Mont-roig comptaran amb un parc fotovoltaic, la inversió del qual s'inclou en els 400 milions d'euros previstos, que subministrarà energia a les fàbriques, encara que no inicialment, ja que la seva construcció no podrà estar enllestida per al 2025, "a causa dels processos administratius que s'han de seguir per posar-la en marxa". Alhora, la multinacional "sabent que s'instal·la en una zona especialment complexa pel que fa al subministrament d'aigua, ha dissenyat un sistema per reduir de 4.500 m³ a 2.500 m³ diaris el consum d'aigua a la factoria i es preveu la reutilització del 50% del cabal d'aigua que es gastarà", ha dit Taeil. 

Segons ha explicat Taeil, les làmines de coure -procés conegut com a Elecfoil- està compost de coure en un 99,98% i Lotte l'adquirirà a fabricants espanyols i "a poder ser que provingui del reciclatge". La compra de la primera matèria és substancial, perquè Lotte necessita 80 tones diàries de coure. La resta de primeres matèries provenen de la indústria química, "fet que ha estat decisió també per a la tria de la ubicació a Mont-roig del Camp per la seva proximitat a la petroquímica de Tarragona, on estan les grans multinacionals del sector", ha especificat Lim Taeil. En aquest sentit, l'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha recordat que el municipi ha rivalitzat amb altres destins d'Europa i d'Espanya.

El representant coreà ha fet una radiografia de la companyia i el grup multinacional Lotte Chemical, que ha situat en el lloc 28 del rànquing d'empreses químiques del món, segons C&EN Global Top 50, amb una facturació de 14.800 milions d'euros (15.800 milions de dòlars), el 2021. En el cas de Lotte Energy Materials (abans Iljin), amb seu a Corea del Sud, els ingressos s'eleven a 556 milions d'euros i un benefici operatiu de 61,5 milions d'euros, el 2022. 

En la presentació també hi ha assistit el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha defensat que la inversió de Lotte "compleix els objectius" de rebre inversions d'una indústria "moderna, digitalitzada i verda, enfocada als sectors estratègics per al futur d'Europa". Per la seva banda, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha apuntat que per a la construcció de la primera planta, l'empresa sud-coreana rebrà un ajut de 18 milions d'euros provinents del programa PERTE VEC (Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica en el sector del Vehicle Elèctric i Connectat). Finalment, l'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha destacat que es tracta d'un "projecte de territori".