Lollipop, el caramel que diagnostica malalties, arribarà a hospitals i laboratoris el 2026
La start-up Happy Innova obre una ronda de finançament de 2,5 milions per comercialitzar-lo a hospitals i laboratoris
- Maria Teresa Coca
- Barcelona. Dimarts, 1 de juliol de 2025. 05:30
- Temps de lectura: 1 minut

L'empresa Happy Innova, de Girona, ha desenvolupat The Smart Lollipop, un dispositiu per a proves de diagnòstic de malalties. En una fase avançada del projecte, Happy Innova ha obert una ronda de finançament per obtenir uns 2,5 milions d'euros. Els recursos es destinaran a la comercialització del seu caramel intel·ligent que diagnostica malalties amb l’anàlisi de la saliva.
El caramel intel·ligent, que la companyia preveu treure al mercat a inicis del 2026 la seva innovació, permetre analitzar aspectes com la celiaquia, els nivells d’estrès o les infeccions víriques i bacterianes. És un substitutiu de l'anàlisi de sang simple.
Es tracta d'un dispositiu TSL One, que té forma de piruleta i és dirigit a hospitals i laboratoris, que a través d’un caramel recull una mostra de saliva que, entre 3 i 5 minuts, la filtra d’impureses i la prepara per a la seva anàlisi al laboratori. Per al desenvolupament del projecte, The Smart Lollipop ha fet una prova pilot a l’Hospital de Sant Joan de Déu, per validar la seva efectivitat, després de set anys d'investigació.
Actualment, The Smart Lollipop ja disposa de la llicència de fabricant de l’Agència Espanyola de Medicaments i aviat rebrà el segell CE per comercialitzar la seva primera línia de producte a Espanya i la Unió Europea. A més, la companyia ja disposa d’unes instal·lacions modernes, ubicades a Girona, on es duen a terme la injecció, l’assemblatge de les peces i la producció del caramel.
Happy Innova la van fundar Diana Ballart, Roger Garcia i Lorena Toda. Ara té un equip de 8 persones i s’ubica al Parc de Recerca i Innovació de la Universitat de Girona. La nova ronda de finançament s'adreça a fons d’inversió amb especial interès en l’àmbit de la salut i amb una inversió mínima de 100.000 euros. Entre capital no diluït i capital privat l’empresa ja ha captat fins a 1,6 milions d'euros en anteriors rondes de finançament amb la participació de Ship2B Ventures, Secways, Lavanda Ventures, Econosmistes BAN i BaGi (la xarxa de business angels de Girona).
Part dels recursos que s'obtinguin també s'invertiran en el desenvolupament del seu segon producte, TSL Core. En aquest cas, el dispositiu en forma de caramel incorpora uns biosensors que ofereixen una resposta colorimètrica que pot ser analitzada per un lector òptic universal i remetre en 20 minuts els resultats digitalitzats en una plataforma. El dispositiu TSL Core s’enfoca a hospitals i farmàcies per fer anàlisi i seguiment de patologies a través de la saliva.