La companyia turca Limak Construction, ha desembarcat per primera vegada a Europa amb el projecte de renovació de l'estadi del FC Barcelona, que s'espera estigui a ple rendiment a l'estiu de 2026. I és precisament en aquesta data quan Limak preveu comptar amb 200 treballadors a l'oficina que ha obert a Barcelona no només per monitorar les obres de l'estadi blaugrana, sinó també per buscar noves oportunitats de negoci a Europa i Amèrica Llatina.

De fet, la companyia, que té contractes en curs al sector de la construcció que sumeixin uns 10.200 milions de dòlars (uns 9.385 milions d'euros), vol prioritzar "projectes especials", similars al de l'estadi del FC Barcelona, per créixer a Europa i també a Amèrica Llatina, aquest és un dels objectius de la constructora en els propers anys.

El gener de 2023 Limak Construction va guanyar el concurs per remodelar el Spotify Camp Nou, pel qual la constructora otomana facturarà un màxim de 960 milions d'euros. Ara, l'empresa otomana ha traçat una estratègia selectiva per accelerar les seves inversions en el Vell Continent i Llatinoamèrica, segons han explicat els seus màxims executius en una encontre informatiu celebrat recentment a les seves oficines a Istanbul per explicar la situació del projecte del Spotify Camp Nou.

"Els recursos humans i materials són limitats. Al Golf (Aràbia Saudita) tenen molta demanda de proveïdors i hem de ser cauts. Estem buscant projectes especials", remarca el director general de Limak Construction, Haldun Firat Köktürk.

En aquest sentit, Ebru Özdemir, la presidenta del Limak Holding, el conglomerat empresarial sota el qual opera la constructora, ha subratllat que, després de la demolició un mes abans del previst de la tercera graderia, l'objectiu primordial de la companyia és remodelar el Spotify Camp Nou, on el primer equip de futbol espera tornar el novembre de 2024 amb un 60% de l'aforament.

Segons recull l'Agència EFE, la presidenta ha admès que han rebut l'interès de promotors de projectes d'enginyeria civil a Europa i Amèrica Llatina, però ha remarcat que en aquest moment la prioritat és conèixer com es treballa al mercat espanyol, europeu i llatinoamericà. Els responsables de la companyia consideren que la remodelació del Spotify Camp Nou "és una oportunitat" per superar barreres culturals com l'idioma per treballar a Espanya i països d'Amèrica Llatina.

"Ara tenim treballadors espanyols i d'Amèrica Llatina. Hem afegit una nova llengua en la nostra companyia, la qual cosa és crucial per al nostre negoci. Hem intentat moltes vegades intentar entrar al mercat llatinoamericà, però l'idioma era una barrera", reconeix Haldun Firat Köktürk.

Encara que la "cautela" que mostra Limak Construction per desembarcar a Europa i Amèrica Llatina s'explica també per l'alta demanda de recursos humans i materials que, segons els seus màxims representants, actualment hi ha al sector de la construcció i l'enginyeria civil.

"Després de la pandèmia, la inflació ha estat un element que preocupa, però alhora moltes infraestructures necessiten ser renovades. Als Estats Units, els ponts estan patint desperfectes, mentre que a Europa les infraestructures estan envellint. Cada infraestructura té uns anys de vida limitada i s'han de renovar. Ara mateix hi ha una gran demanda i els proveïdors són limitats", argumenta Özdemir.

Una empresa familiar fundada el 1976

Limak Construction forma part de Limak, un grup empresarial d'origen familiar que el 1976 van fundar en Ankara (Turquia) els enginyers Nihat Özdemir i Sezai Bacaksiz.

Els fills de Nihat -Ebru Özdemir i Batuhan Özdemir- i Sezai -Mehmet Serham Bacaksiz i Turhan Serdar Bacaksiz- són els actuals accionistes del grup, que té inversions en els sectors de la construcció, el turisme, el ciment, les infraestructures, l'energia, l'alimentació i l'aviació.

En l'actualitat, el conglomerat té presència a catorze països, compta amb més de 50.000 empleats i va facturar 4.619 milions de dòlars el 2021 (uns 4.252 milions d'euros). El pes de la filial constructora que remodelarà el Spotify Camp Nou sobre el total de vendes del grup és d'uns 1.900 milions de dòlars (uns 1.750 milions d'euros).

Limak Construction ha completat més de 200 projectes, el valor total del qual supera els 25.000 milions de dòlars (uns 23.000 milions d'euros), entre els quals destaca, recentment, la construcció de la futura seu del Banc Central de Turquia a Istanbul, el segon gratacel més alt d'Europa (379,5 metres i 72 plantes), i la terminal 2 i l'aparcament de l'Aeroport de Kuwait.

Els projectes que ha liderat en els últims anys li han permès ocupar el lloc 50 en la llista de les 250 millors constructores internacionals de 2022 elaborada per la revista nord-americana especialitzada al sector de la construcció, Engineering News-Record (ENR).